6 juli 2016

små solfåglar långt bort

Små solfåglar långt borta (e-bok)

Sommarens första pocket är utläst och semestern har inte ens börjat. Nu kommer läsflytet (hoppas jag innerligt)!

Små solfåglar långt borta av Christie Watson var en sådan där bok som många läste för några år sedan. Jag köpte den, men sedan har den blivit liggande. Nu är det dags att beta av inte bara denna utan i hel del av de böcker som kan kallas hyllvärmare, eller som är på god väg att bli det. Misstänker att en del kommer att skänkas bort rätt snabbt eftersom intresset för dem minst sagt svalnat ...

Tillbaka till Watsons bok som jag verkligen tyckte om. Det är en fin och varm berättelse, där samhällsfrågor som oljebolagens makt och miljöförstöring ligger i bakgrunden och där frågan om kvinnlig könsstympning också har sin plats. En bra balans mellan värme och allvar således och det är går alltid hem hos mig.

Blessing är tolv år när hennes mamma (Mama) hittar sin make ovanpå en annan kvinna och det är slutet på det äktenskapet. Mama tvingas ta Blessing och hennes bror Ezekiel med sig till sina föräldrar i Nigerdeltat. Detta blir en chockartad omställning för Blessing och hennes bror som levt ett bekvämt liv i Lagos. I morfar Alhajis hus finns inget rinnande vatten, ingen toalett och huset är fullt av familjemedlemmar som sover i fåtöljer på nätterna. Ezekiels nötallergi avfärdas som fullständigt otrolig av morfadern och Ezekiel kan som en följd av att allt steks i jordnötsolja knappt äta något alls. Flytten till deltat innebär också ett plöstligt byte av religion, från kristendom till islam.

Skolan kostar pengar och Alhaji, som är familjens överhuvud, har inget jobb och saknar därför pengar. För Ezekiel innebär det att hans dröm om att bli läkare är i farozonen och han börjar närma sig den lokala pojkmilisen, men för Blessing öppnar sig en ny möjlighet. Hennes mormor tar henne med ut på sina uppdrag som traktens barnmorska och Blessing känner att detta är vad hon vill göra med sitt liv.

Jag vet verkligen inte varför den här boken blev liggande så länge i boktraven, men nu är jag glad för att jag har läst den och för att pocketsommaren fick en så fin start!

6 kommentarer:

 1. Det här känns som en bok jag skulle tycka om. Måste också läsa den :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du också kommer att gilla den! :)

   Radera
 2. Har haft den här på min önskelista väldigt länge, men det blir aldrig att jag köper den. Nu har jag lagt den på min minneslista på biblioteket också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biblioteket borde man verkligen nyttja lite oftare!

   Radera
 3. Jag gillade den verkligen, det var lätt att tycka om Blessing och det är en spännande konflikt kring olja och miljö där i Nigeria dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en bok med bra balans helt enkelt. Blessing var en fin romankaraktär.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.