25 juli 2016

ugglan dödar bara om natten

Ugglan dödar bara om natten (ljudbok)

Säger det på en gång: Den här deckaren är nästan onödigt bra! Ugglan dödar bara om natten är andra boken av Samuel Bjørk som jag lyssnar på denna sommar och jag riktigt längtar efter del tre. I förra boken, Det hänger en ängel ensam i skogen, började det med att en flicka hittades hängande i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen med texten "Jag reser ensam". I den här boken är det återigen en flicka som hittas mördad i skogen, men denna gång ligger offret på en bädd av fågelfjädrar och runt sig har hon en cirkel av ljus. Det är inledningar som utlovar annorlunda fall i Bjørks böcker!

Det här är en deckare med många trådar och såväl en handelsträdgård som en hacker spelar stora roller. Bjørk låter också sina huvudkaraktärer få växa fram ytterligare. Mia Krüger, den utmärkta utredaren, som kämpar med sina självmordstankar och drömmar om den döda lillasystern tröttar kanske ut mig en smula mellan varven och jag hoppas att det här är ett tema som kommer att försvinna mer och mer under seriens gång. Holger Munch kämpar också med sitt privatliv då det framkommer att den kvinna han skiljt sig från ett antal år tidigare, men aldrig riktigt kommit över, nu skall gifta om sig. Även Holgers dotter Miriam har drabbats av en livskris och tar upp sitt engagemang i djurrättsfrågor igen.

Det här är först och främst en riktigt välkomponerad kriminalhistoria med psykologiska vinklingar som kanske ibland får lite för lite utrymme som en följd av alla karaktärers trassliga privatliv, men boken lyckas ändå hålla mig som läsare fångad hela tiden. Det är inte helt givet vem mördaren är och vad motivet är och olika tankar finns hos de poliser som utreder fallet. Jag känner hur jag deltar i utredningen, gissar med poliserna och gissar fel med dem. Jag är helt enkelt en engagerad läsare och det är inte fy skam att vara det i sommarvärmen!

8 kommentarer:

 1. Jaha ja, då är det väl bara att börja läsa den här serien då. Också ;)

  SvaraRadera
 2. Om jag hade haft tid för fler serier... haha.. TBR-listan kan den åka upp på i alla fall :)

  SvaraRadera
 3. Den här läser jag nu :) Gillade första boken så hoppas den här också kommer falla mig i smaken, har inte kommit så långt ännu men än så så länge känns det som att vara tillbaka med gamla vänner igen :)

  SvaraRadera
 4. Nej, nej, nej! Jag uppfattar skildringen av det döda mordoffret som alltför spekulativ. Det gör att jag tappar respekten för boken.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.