27 juli 2016

skillnaden mellan lingon och blåbär

Skillnaden mellan lingon och blåbär (inbunden)

Semesterläsningen och lyssningen flyter på bra nu och jag klagar knappast. :) Igår kväll och under dagen idag har jag lyssnat på Annah Ovessons debutroman Skillnaden mellan lingon och blåbär och det har varit trivsamma timmar i bästa feelgoodanda.

Elofs bärindustri, belägen i Norrlands inland, har inte gått bra de senaste åren. Polackerna tar byggjobb istället för att plocka bär och thailändarna vill ha bra villkor - det finns alltså ingen billig arbetskraft som vill plocka Elofs bär längre. Men Elof har en ny idé. Han skall göra om den gamla industrilokalen till flyktingboende och på så vis få in en hacka och så kan ju flyktingarna få plocka bären under förevändningen att det är en slags terapi i skoglig miljö. Två av byns kvinnor anställs för att hjälpa Elof få ordning på boendet - Mia och Gunilla. Gunilla, som är mamma till Mia, har tröttnat på sitt jobb inom hemtjänsten och Mia är lika trött på sitt jobb på byns ICA-butik, De blir en bra balans till Elof och kräver vettiga sänger, trivsam inredning och hedervärt bemötande av flyktingarna. Och de skall kallas gäster, inget annat.

Den här berättelsen balanserar på randen till stereotyper och den är dessutom vansinnigt naiv, men den har ett stort hjärta. Elof är mullrande och butter och så norrländsk som du bara kan föreställa dig, men det finns inget ont i honom. Gunilla vill rädda världen med ringblomsolja och Mia vill väl mest att livet skall börja någon gång och att alla skall ha det bra. Jag borde inte gilla boken, men jag gör det. Stänger av alla invändningar och gör det som genrebeteckningen signalerar - mår bra!

2 kommentarer:

  1. av lingon blir man gravid... enligt Kalevala.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om sanningshalten i detta ger Ovessons bok inget svar på. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.