7 apr. 2019

arv och miljö

Arv och miljö (ljudbok)

Bergljot har levt större delen av sitt vuxna liv med så lite kontakt som möjligt med sin familj. Nu har fadern dött och en arvstvist rörande några semesterstugor har blossat upp. På ena står Berljots båda systrar och på hennes sida finns brodern. Han är den som inledningsvis leder kampen om det orättvisa testamentet och länge tror jag att detta ska bli bokens huvudspår och jag finner det hela både rimligt och intressant. Vi har väl alla någon arvskonflikt i våra släkter som vi kan relatera till i sammanhanget liksom. Men, så är det något annat som börjar smyga sig på. En känsla av att detta egentligen handlar om något annat för Bergljot. Något som för henne är mycket viktigare än tillgången till en stuga med bra läge.

Testamentet fadern lämnat efter sig, där Berljots både systrar ska ärva stugorna, blir som ett testamente över kärlek. Vem av barnen föräldrarna har älskat mest. Brodern slåss för rättvisa i pengar, men Bergljot har behov av sanningen ska fram, att alla slutligen ska lyssna på henne. Att hemligheter alla vetat om inte längre ska tystas ner. Det blir uppslitande.

Arv och miljö av Vigdis Hjorth är det bästa jag läst i år. Det är tätt och inte utspridit på alltför många sidor. Familjens nyanser, personligheter, strider och överlevnadsstrategier kommer fram så tydligt på sidorna och allt kommer nära läsaren. Bergljots till slut nästan desperata kamp att bli lyssnad på är starkt skildrad och även om hemligheten i sig kanske är något förutsägbar hantera Vigdis Hjorth ämnet med bravur och fokus flyttas aldrig bort från boken centrala tema: att bli hörd. Titeln är dessutom väldigt välvald inser man ju längre in i boken man kommer och jag är inte den som brukar fästa någon större uppmärksamhet vid titlar.

4 kommentarer:

 1. Riktigt bra bok, jag tänker ofta på den vilket inte är så vanligt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är en sån bok jag också kommer att tänka på emellanåt. Kanske också referera till. Den är tänkvärd.

   Radera
 2. Intressant! Den här boken ingår i min boktrave inför påskläsningen, jag ser verkligen fram emot att läsa den. Tack för fint skriven text utan spoilers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du fin påskläsning framför dig!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.