8 apr. 2019

inlandet

Inlandet (inbunden)

Från storstaden till Platsen, en inte närmare namngiven ort i Norrlands inland, kommer en ung kvinna för att börja ett nytt liv med pojkvännen. Förhållandet är dock dödsdömt redan i samman stund, eller egentligen redan innan, hon anländer till samhället. Hon får jobb i matvarubutiken på orten och i brist på pojkvän blir det hennes fasta punkt.

Den unga kvinnan lever en inrutad tillvaro med jobbet, timmarna i den hyrda bostaden och godisinköpen på lördagar. Men, hon tar också körkort och hänger med sina kollegor på hotellet, Platsens uteställe. Tiden går, känslorna för pojkvännen/exet svalnar och avtar, naturen blir lite mindre främmande, utanförskapet består. Allt flyter samman och om hon ska stanna eller inte i Platsen är både under- och överordnat beroende på var i boken man befinner sig.

Det här är läsning som nog kanske behöver sjunka in lite. Mitt första intryck är att den här boken sällar sig till den skara av böcker skrivna av unga debutanter där den unga vuxna beskrivs som en tämligen blasé person som mest glider med i tillvaron utan kraft att ta tag i sitt eget öde. Alltid en deppig bild av samtiden. Men här finns också något som mer intressant. Stad och land. Vad förenar och vad separerar? Vad är det som gör att det är så svårt att mötas? Måste de mötas? Vad är ett bra liv och vart ska det levas? Detta är frågor som ligger som en fond i boken och kanske besvaras de inte i boken utan det är upp till mig som läsare att fundera vidare på dem. Viktiga är de i alla fall och därför är också Inlandet av Elin Willows så läsvärd. För tankarna den lämnar mig med.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.