23 apr. 2019

arvet - årets påskekrim

Arvet (inbunden)

Visst blev det påskekrim även för mig och av flödet på instagram att döma är jag långt ifrån ensam om att ha läst Arvet av Yrsa Sigurdardottir. :)

En kvinna hittas mördad i sitt hem och när polisen gör sin brottsplatsundersökning upptäcker de en liten flicka under sängen. Flickan är kvinnans dotter och det enda vittnet till det bestialiska mordet. Men, ett chockat barn är ett vittne man måste hantera varsamt och det är svårt att få ur henne någon om vad som hänt. Kriminalpolisen Huldar kopplar in psykologen Freyja från barnahuset i fallet i hopp om att hon ska få flickan att vara dem behjälplig. Hans intresse för Freyja är dock inte bara professionellt, men han har inte spelat sin kort särskilt väl vid ett tidigare möte. Så sker ett till mord och utredningen växer och blir också svårare då det inte tycks finnas något samband mellan de båda mördade.

Det här är en bok med otäcka mord och ovanliga mordmetoder. Faktiskt är det nästan väl magstarkt ibland. Men, det är också spännande och skickligt sammanvävt. Här finns en ung man med ett udda intresse för kortvågsradio som ska komma att spela en viktig roll i berättelsen, familjehemligheter, tilltrasslade privatrelationer och en kämpande polis och hans kollegor. Allt som en riktigt bra nordisk deckare ska innehålla alltså! För bra är det, riktigt bra till och med. Tur då att detta är första delen i en serie, för nu ser jag fram emot att del två ska översättas så vi i Sverige kan få läsa ännu mer isländskt krim av bästa sort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.