26 apr. 2019

new delhi - borås

New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull (pocket)

Ibland är det skönt med något lättsamt och därför valde jag New Delhi - Borås : den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull av Per J Andersson från högen av olästa böcker. Jag måste säga att jag gillar när omslag tydligt signalerar vad det är för slags bok, och det är den här boken ett tydligt exempel på. Färgglatt och varmt med vissa stråk av svärta både på insidan och utsidan liksom.

Boken är baserade på den verkliga historien om Pikej och hans stor kärlek Lotta. Pikej föds som oberörbar (eller kastlös som man sa förr i Sverige) i Orissa i Indien. Kastsystemet på landsbygden är brutalt och Pikej får t ex inte sitta med de andra barnen i skolan och hans familj får inte beträda templet. Efter skoltiden  lämnar Pikej hemstaden för att gå på konstskola och hamnar i New Delhi. Visserligen förblir han fattig, men i storstaden är det få som bryr sig om att han är oberörbar och hans talang som tecknare röner allt mer uppmärksamhet. Han får snart träffa viktiga personer och till slut även Indira Gandhi. Men, den viktigaste personen av alla kommer han att träffa när han sitter på sin vanliga plats och tecknar turister och förbipasserande. När Pikej föddes fick han en profetia som sa att han skulle gifta sig med en musikalisk kvinna som ägde djungel och kom från ett annat land och plötsligt står hon där - Lotta från Borås.

Lotta har som så många andra på 70-talet tagit folkvagnsbuss till Indien tillsammans med vänner när hon möter Pikej och blir förälskad. Det betyder också att Lotta oundvikligen måste återvända till Borås och kärlekssagan hade kunnat stanna vid en tillfällig förbindelse i Indien. Men, när Lotta åkt och lämnat Pikej ensam i Indien trivs han inte riktigt lika bra med tillvaron längre. Utan att veta hur långt det egentligen är till Sverige börjar han cykla. Det blir en lång och händelserik cykeltur genom Asien och Europa innan han når fram till Borås. Väl på plats i Sverige är det mycket som är nytt och annorlunda, och det tar ett tag för Pikej att anpassa sig.

En fin berättelse om sann kärlek och en vilja att inte ge upp den för allt avstånd i världen. Jag tycker bäst om att läsa om Pikejs uppväxt och liv i Indien, men kanske beror det på att jag aldrig varit särskilt förtjust i detta med reseskildringar, vilket ju "cykelturen" oundvikligen får drag av. För min del hade den delen av boken kunnat kortats något så att Pikejs första del i Sverige fått mer plats. Det intresserar mig mer, men andra gillar säkert skildringen av hans färd mot Sverige. Det är i alla fall lättsmält nöjesläsning och det kommer bli en trevlig film som folk kommer gilla.

4 kommentarer:

 1. sann historia som kommer att bli film

  SvaraRadera
  Svar
  1. resa i läsfåtöljen är bästa jag vet :)

   Radera
  2. Ja, det är verkligen det perfekt sättet att resa!

   Radera
 2. Jag bevittnade omedelbart resultat inom tre dagar efter att ha kontaktat kommunikationen med Dr.Oduduwas Love-spell caster för att få tillbaka min ex pojkvän efter 3 månader vi har bott iväg, jag är glad att rapportera att min man och jag är tillbaka på spår kom tillbaka till mig med mer kärlek och förtroende.
  Min djupa tacksamhet går till Dr.Oduduwa lunchade en magisk kärleksspell på min vägnar i hans tempel. Det var efter tre dagar min ex ringde mig på telefonsamtal för att be om ursäkt och be om förlåtelse, jag fick ett telefonsamtal från Anderson min man idag, han kommer hem, jag är väldigt glad eftersom det här är det bästa som någonsin hänt mig det här år. Jag rekommenderar starkt samma DrOduduwa till alla som läser detta sanna livsförklaring, om du söker återförening med familj, kärleksspell för att få tillbaka ex-älskare, kärleksspell för att bygga förtroende och matighet i ett förhållande och också sex äktenskapsrådgivande böner för att återställa brutna hem.
  Oduduwa kontakt: {dr.oduduwaspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.