21 dec. 2019

normala människor

Normala människor (ljudbok)

"Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt. Rooney skildrar livet som det levs just nu. "Normala människor" är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv." (Från Bokus)

Så var vi där igen. En bok som hyllats av de flesta och som jag mest bara känner "njaaaaa" för. Jag finner Connell och Marianne mest intressanta i relation till varandra, men som separata individer tycker jag inte de är särskilt starka karaktärer. Det är också något med samtida skildringar av människor i åldern runt 20 år som jag har väldigt svårt för. Ledan är alltid påtaglig, liksom en slags flytande i tillvaron utan vare sig kraft eller vilja att bli chef över sitt eget liv. Det är också alltid så svårt och deppigt och på något sätt allmänt eländigt att vara ung i dessa böcker. För mig funkar det inte. Det tråkar ut mig.

Jag ger ändå boken ett medelbetyg för den är rätt välskriven och Connell och Mariannes på-och-av-relation har ändå djup och mening på sitt sätt och det finns en del tunga ämnen som berörs. Det är också den spänning som finns mellan dem som gör att jag tar mig igenom hela boken, trots allt som nämnts ovan och därtill en alldeles uppenbar tendens till upprepningar här och var i boken och sexskildringar i mängder som ju aldrig intresserar mig men ändå har sina poänger i Normala människor av Sally Rooney.

4 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.