3 dec. 2019

välkommen till himmelsta

Välkommen till Himmelsta (ljudbok)

Himmelsta är en liten ort, även om nu kommunalrådet Urban vill kalla det stad, som ska ta emot sina första ensamkommande flyktingbarn. Det är tre unga killar som ska komma till samhället och Urban och den nyanställda föreståndaren för flyktingboendet, Anja, är glad över att kommunen fattat det här beslutet, men alla känner inte likadant. Nicke, som är sambo med Anjas syster, är minst sagt negativt inställd. Han vill inte att det ska komma några utlänningar alls till Himmelsta. Så kommer ändå de tre ungdomarna och den vi framför allt får följa är Ibra. Han kommer fylld av lättnad över att få komma till en plats där han kan stanna, och kanske kan någon upptäcka hans stora talang för fotboll. Så enkelt ska det förstås inte bli.

Ibra och de två killarna från Syrien ska komma att förändra Himmelsta. Inte i grunden och inte på ett samhällsplan, men deras ankomst sätter igång processer, tankar och ställningstagande som påverkar bokens karaktärer på ett personligt plan. För den som drömmer om att allt ska vara som förut blir det svårt, för den som behöver förändring blir det bättre. Okomplicerat är det inte.

Hanna Landahl är i Välkommen till Himmelsta, precis som i Under två timmar, bra på att skildra samtiden och människor som lever mitt i vardagen. Det är så lätt att komma in i hennes böcker och människorna i dem känns så ovanligt verkliga och trovärdiga. Landahl skriver också med ett stråk av humor utan att det blir flåshurtigt eller att allvaret förloras. Det uppskattar jag alldeles särskilt mycket. I februari kommer en ny bok från henne och den ser jag verkligen fram emot att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.