17 dec. 2019

om allt vore annorlunda

Om allt vore annorlunda (pocket)

I den ena av de tre parallellberättelserna som finns i Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald möter vi år 1937 den tonårige Rune. Han bor sedan fler år tillbaka på ett barnhem i Blackeberg. När Evert dyker upp på samma barnhem förändras tillvaron. I Rune vaknar förbjudna känslor som Evert verka dela, men tiden och lagarna är emot dem.

2017 och Anna lever familjeliv med man och barn och allt är som det ska tills den tio år yngre lärarkandidaten Tove dyker upp. Anna blir vansinnigt förälskad i Tove och känner stark åtrå till henne. De inleder en relation på sidan om och Anna slits mellan önskan att vara med Tove och pliktkänslan att stanna i sitt äktenskap för barnen. Det blir en trasslig historia på grund av Toves obeslutsamhet och en och annan lögn.

2017 möter vi också Douglas som sitter på ett ålderdomshem på Öland och drömmer om att sitt hus vid havet och att få tillbringa mer tid där. Livet som gått har varit fint på sitt vis, men han också en saknad efter det han i unga år förlorade.

Det här är en debutroman som verkligen fångad mig. Den är välskriven och framför allt berättelserna om Anna och Rune engagerar mig som läsare. Douglas historia har jag lite svårt att greppa, men mot slutet får den sin förklaring och vävs snyggt, och lite oväntat, ihop med övriga. Anna är nog den av bokens personer jag blir allra mest berörd av, i alla fall om man mäter i känsloengagemang. Jag blir nämligen helt vansinnig på henne mellan varven! Så där så jag nästan vill skrika åt karaktären, ni vet. Samtidigt brottas jag en del med min egen moraliska kompass. Otrohet är ju inget jag applåderar, men samtidigt vill jag ena stunden att hon bara ska fortsätta vara med Tove och andra stunden att hon ska ta det lugnt, fundera, ge maken en chans. Och sen hejar jag på Tove-romansen igen. Ja, det är inte alltid helt lätt att säga var man står! Runes berättelse är mer finstämd och sorgsen och det blir en bra kontrast, nästan så jag vilar i den berättelsen, trots att den inte heller är enkel.

Jag vet att författaren filar på en uppföljare som ska komma ut någon gång under 2020. Den kommer jag absolut att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.