9 dec. 2019

nyårsfesten

Jag faller för grupptrycket och läser lite jul- och nyårsinspirerat så här i december. Började med Tre systrar och en jul att minnas av Sarah Morgan, men blev så irriterad på samtliga karaktärer att jag fick ge upp. Gav istället Nyårsfesten av Lucy Foley en chans och den var mycket mer i min smak.

Nyårsfesten (ljudbok)
Ett gäng kompisar som hängt ihop sedan universitetstiden men nu är runt 30 år har begett sig till en avlägsen men lyxig jaktstuga i Skottland för att fira nyår. De åker på en nyårsresa varje år, men i år ska det bli den bästa resan hittills. Tanken är att umgås och ha kul, äta riktigt god mat och dricka än mer champagne. Men, något är inte som det ska i sällskapet. Alla är tillkämpat glada och en känsla av något ansträngt infinner sig nästan genast. Så kommer snön, på nyheterna talas det om en seriemördare och så hittas en i sällskapet död. Är det en okänd person som stryker omkring i vildmarken och dödar människor eller är det någon mycket mer välbekant som begått brottet?

Jag gillar den här boken. Foley lyckas få till stämningen och den liksom smyger sig på en så som det ska vara i den här genren. Den avlägsna platsen är kanske i sammanhanget närmast klichéartad, men Foley gör faktiskt platsen till en viktig komponent i berättelsen, så jag köper det. I slutändan kommer kanske inte upplösningen som någon större överraskning, men det är ändå en riktigt bra pusseldeckare som jag absolut kan rekommendera för den som vill läsa en säsongsbetonad bok.

Julfesten (ljudbok)
Som en liten bonus lyssnade jag också på Camilla Stens novell Julfesten som handlar om ett reklambyrå som efter nyår ska tvingas göra ännu fler nedskärningar, men nu ska de i alla fall ha en julfest. En budgetvariant i kontorshotellets konferensrum visserligen, men ändå. Det blir en julfest med en del alkohol, en del gråt och så en dos död. Tyvärr lämnar den här novellen inget större avtryck och jag finner nästan inledningen mer intressant än avslutningen.

2 kommentarer:

  1. Nyårsfesten har jag varit lite nyfiken på ända sedan den kom. Den låter spännande, just för det där isolerade :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.