15 sep. 2012

bokbloggsjerka 14 - 17 septemberNu är det lite klurigare i jerkan igen ...

Vad är det som lockar dig att den genre/de genrer som du föredrar?

Jag vet faktiskt inte om jag har någon specifik genre som min favorit. Läser relativt varierat tycker jag, men visst det finns genrer jag undviker så då måste det finnas något som gör att jag föredrar det som de böcker jag faktiskt läser innehåller.

Jag vill gärna ha realism. Vissa rynkar på näsan åt köksbänksrealism, men det gillar jag. Om vi kombinerar realism och samtid så är det nog rätt stor chans att jag blir nyfiken på boken. Realistiska karaktärer är också att föredra. För uppenbara klichéer kan var störande i längden.

Det är ju också trevligt att kunna resa lite i världen med hjälp av böcker så böcker från andra länder och andra kultursfärer än Sverige intresserar mig (även om det under det senaste året varit lite dåligt med sådan läsning).

Lite spänning i vardagen behövs också ibland och då läser jag en deckare. Här föredrar jag svenskt för jag gillar att kunna sätta mig in i hur karaktärerna och miljön samspelar utan att egentligen behöva tänka efter. Deckare är avkopplingsläsning för mig.

Men, huvudanledningarna till att jag läser är, oavsett genre, att bli underhållen, att fly min egen vardag, att ta del av någon annans liv, att upptäcka och resa, att koppla av och i slutänden så tror jag att allt detta gör att jag också utvecklas som människa. Vad vore livet utan böcker!

12 kommentarer:

 1. Som sagt... jag håller med :)

  SvaraRadera
 2. Ja, vad vore livet utan böcker? Rejält tråkigt! Samtidigt är det tur att det finns så mycket olika genrer, för smaken är ju som baken. :)

  SvaraRadera
 3. Så sant som det är sagt Kajsa.

  SvaraRadera
 4. Ja, vi bokmalar skulle nog tycka att världen vore bra trist utan böcker.

  SvaraRadera
 5. Realistiska karaktärer är nästan ett måste för mig också, eller i alla fall att de är realistiskt i sin egen rätt, så att säga.

  SvaraRadera
 6. Det sista stycket håller jag med om till hundra procent :)

  SvaraRadera
 7. Jag är kanske inte så kinkig med att händelserna ska vara realistiska, men karaktärerna ska nog vara det.

  SvaraRadera
 8. Det du skrev om realistiska karaktärer håller jag verkligen med om.

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig.. Men jag gillar inte bara realism, utan kan tvärtom tycka att det är befriande att läsa fantasy eller sci-fi emellanåt också. :)

  SvaraRadera
 10. Det som kan vara lockande med realism är när det påminner mig om mitt eget liv en del och så känner jag att det finns många andra som är som jag. Ibland behöver jag känna så. Ibland behöver jag något helt annat, som fantasy.
  Och ja, vilken bra slutkläm du har på inlägget!

  SvaraRadera
 11. Fler realismdiggare märker jag! Men jag håller också med er, Linnea och Carolina. Ibland vill man fly realismen, men då väljer jag böcker med klichéer hellre än fantasy.

  Slutklämmen, ja. Tack och kul att ni gillade den!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.