25 sep. 2012

det dyrbara

Det dyrbara (inbunden)

Linn Ullmann - som jag har väntat! Det var med skräckblandad förtjusning som jag började, närmast försiktigt,  att läsa Det dyrbara. Tänk om den inte skulle leva upp till mina förväntningar? Men, det gjorde den - så klart! Det är ju ändå Linn Ullmann vi pratar om!

Ullmanns styrka ligger i personskildringen, i hur hon låter oss ta del av detaljer i personernas tankevärld. I Det dyrbara utgår handlingen från en författare med skrivkramp, Jon Deyer. Del tre i hans trilogi blir aldrig klar och hela hans författarskap liknar allt mer ett spel för gallerierna. Samtidigt faller hans familj sönder. Hustrun Siri, som jag helt ärligt har väldigt svårt för att tycka om, försöker känslomässigt hantera makens otrohetsaffärer men det bubblar under ytan. Deras dotter Alma blir allt mer oregerlig ju mer tonåring hon blir, medan dottern Liv för stå tillbaka.

Jag upplever det som att alla personer i boken är vilsna. De bär på så mycket från tidigare i livet, så mycket som är ouppklarat. Mest tydligt blir det i skildringen av Siri och hennes mor, Jenny, den kända bokhandlerskan på Mailund, som varit alkoholiserad och nu, när slutet av livet närmar sig, åter börjat dricka. Jenny som aldrig kommit över sonen bortgång och som klandrar Siri för det som hände.

Även om söndringen tycks ha pågått under betydligt längre tid än de år som boken utspelar sig under, är det barnflickan Milles försvinnande som är starten för sönderfallet. Fram tills dess gick det på något sätt att hålla ihop sig själv, hålla ihop familjen, planera födelsedagsfest, tro på sitt författarskap. Efter faller allt långsamt sönder och det är här som Ullmanns skicklighet i att väldigt precist skildra en människa, få oss läsare att bli en del av den människans värld, kommer bäst till uttryck.

Mitt i allt trasigt finns det ändå ett humoristiskt stråk i boken och det behövs för annars hade det här kunnat förvandlats till en alldeles för tung bok. Nu är den istället riktigt, riktigt läsvärd, om än med ett aningen långsamt tempo, och jag hoppas så att det inte skall dröja lika många år innan nästa bok av Linn Ullmann kommer.

(Rec.ex. från Albert Bonniers Förlag)

2 kommentarer:

  1. Vad roligt, tittar precis på Efter tio där hon var med och läste ur sin bok och berättade lite :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg henne på Babel och tycker hon verkar vara en intressant person. En fantastisk författare är hon också!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.