10 sep. 2012

tro, hopp eller kärlek?

Tro, hopp eller kärlek? (inbunden)

En 17-årig svensk tjej i London. Vänner, fika, plugga, träna. Bor med mamma som ska skilja sig från Örjan och det blir minst sagt trasslig. Pappa Ceasar har en stor plånbok vilket har sina fördelar, men någon pappa har han egentligen aldrig varit. 25-årig snygging dyker upp på en fest, attraktionen är omedelbar. Ett intensivt och främst sexuellt förhållande inleds.

Ja, det är handlingen i korthet i Lina Forss ungdomsbok Tro, hopp eller kärlek?. Timmy, huvudpersonen, hamnar i en situation som nog är bekant för många, svårigheten att hålla kontakten med sina kompisar, att prioritera dem lika mycket, när en pojkvän kommer in i bilden. I Timmys fall är dessutom pojkvännen Liam mycket äldre, har ett fint jobb och är minst sagt kontrollerande. Jag finner honom mycket obehaglig faktiskt. Hans sexuella böjelser får Timmy att känna sig smutsig, men samtidigt kan hon inte motstå. Jag tycker det är bra att Forss skriver om detta, om hur svårt det kan vara att känna dubbla känslor inför sin sexualitet när man precis har börjat ha sex. Om hur svårt det kan vara att vilja säga nej, men samtidigt inte kunna motstå. Timmy förändras, mår inte bra. Det är för mycket hemma och för mycket med den märkliga relationen hon har till Liam och det vore konstigt annars. Vännerna och familjen finns dock där och hjälper henne på olika sätt.

Jag upplever att boken blir lite lång eftersom vissa saker är nästan ren upprepning, särskilt när det gäller hur mamman och relationen mellan mamma och dotter skildras, men på det stora hela funkar boken riktigt bra och blandar allvar med humor på det sätt jag tycker passar så bra i just ungdomsböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.