25 juni 2014

på ön

På ön (pocket)

Börjar nog hitta tillbaka till läslusten igen genom det beprövade knepet att inte läsa några måsten utan bara det jag känner för precis när jag väljer bok. Vände mig till min sommarläsningshög och där låg en bok som jag köpte för ett tag sedan och som verkar lagom ansträngande - På ön av Tracey Garvis Graves.

Det här en kärlekssaga med Robinsontema och det funkar riktigt bra. T.J., en pojke på 16 år, har varit cancersjuk men tillfrisknat och hans föräldrar har bestämt att familjen skall tillbringa sommaren på en av öarna i Maldiverna. Eftersom T.J. missat mycket av skolan under året anställer föräldrarna 30-åriga Anna som hans lärare under sommaren. Resan till sommarbostaden går dock inte som planerat och piloten som skall flyga T.J och Anna den sista sträckan drabbas av en hjärtattack och dör. Planet störtar i havet och T.J. och Anna lyckas ta sig till en öde ö. Efter några hemska första dygn börjar de tro på överlevnad men hoppas att de skall bli räddade. Tiden går, blir veckor, månader och år och de inser att de är fast. De lär sig leva på ön, skapar en vardag bestående av bygga skydd, hitta vatten, fånga fisk, undvika faror. Några av deras tillhörigheter flyter i land från det kraschade flygplanet och ger dem lite lyx som tvål och rakhyvlar.

Det är en stillsam berättelse, som trots det inte blir tråkig eftersom Anna och T.J ibland gör oväntade upptäckter på ön, blir sjuka eller drabbas av vädrets makter, men framför allt för att kärleken sakta växer mellan dem i takt med att T. J blir äldre. Det är tristess och paradis på en och samma gång och deras liv utspelar sig i en tillvaro utan andras åsikter och med bara deras egna spelregler. Frågan är väl bara om de någonsin skall bli räddade och vad som i så fall kommer att hända med dem och deras relation?

En fin kärlekshistoria att inleda sommaren med även om den länge kanske är i kyskaste laget. En sak som stör mig är användandet av ordet "tuttar". Inte mitt favoritord. Hade föredragit bröst, men jag gissar att Garvis Graves använt något ord på engelska där "tuttar" blir en bättre översättning, men ändå, något annat ord måste det ha funnits och som är mer trovärdigt att en ung man runt 18 - 19 år skulle använt sig av i mitten av 00-talet? Nåja, förutom det funkar boken finfint som sommarläsning och en kärlekssaga av det här slaget är det inte så ofta jag läser så jag är nöjd med mitt läsval.

6 kommentarer:

 1. Den boken gillade jag men ja, det är väldigt stillsamt väldigt länge ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stillsam på ett rätt behagligt sätt dock, men skönt att det hände lite till slut! :)

   Radera
 2. Jag tyckte också om den. Bloggade om den för någon vecka sedan.

  SvaraRadera
 3. Ganska förtjust i den här typen av intrig. bra lästips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att den här sortens intrig lockar. Är du sugen på mer ö-läsning rekommenderas Ön av Lotta Lundberg. Där väcks en del etiska frågor som gör den intressant och jag tror du skulle gilla den. http://www.bokus.com/bok/9789127135024/on/

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.