7 juni 2014

salladsnätter

Salladsnätter (inbunden)

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det är kul med litterära resor till nya länder! Brasilien är i ropet på alla möjliga sätt just nu och självklart dyker det upp lite översatt litteratur när Brasilien är fokusland på Bokmässan. 

På min hallmatta låg för ett par veckor sedan den lilla färgglada boken Salladsnätter av Vanessa Barbara som jag snabbt såg till att läsa (men det har tagit lite längre tid att blogga om den ...) och det här är en bok som jag tyckte om att läsa trots att det just nu är lite stressigt och rörigt i mitt liv. Otto är nybliven änkling efter femtio års äktenskap med Ada. Otto är en tillbakadragen man och det är mest hans fru som varit social med grannarna, men nu får han stå ut med dem på egen hand. Det är lyhört och Otto vet mer om grannarna än vad han egentligen vill där han sitter i sin fåtölj med sin filt över benen. Det hela skulle kunna vara en rätt intetsägande historia om det inte vore för att varje kontakt med grannarna gör Otto allt mer misstänksam och det tycks som att de döljer något och att Ada varit involverad i mörkläggandet. 

Jag tycker mycket om vardagsskildringarna och personporträtten i Salladsnätter. Hundarna som skäller på bakgården hos granntanten, apoteksbiträdet som läser bipacksedlar in absurdum, Otto som kokar sitt salladste för att hoppas få sova. Det är ett gäng egensinniga grannar med lite udda personligheter vi får möta, men de är alla porträtterade med kärlek av författaren. Det finns en varm ton i hela boken och en slags underliggande humor som tilltalar mig och får mig att hoppas på fler översättningar av Barbaras böcker. Det vore dessutom intressant att möta ännu mer av brasilianskt vardagsliv så har ni tips på annan, inte alltför tung litteratur, från Brasilien tar jag tacksamt emot tips! Coelho - nej tack. :)

(Rec.ex från Natur & Kultur)

5 kommentarer:

 1. Vi verkar tyckt ganska lika. Som oftast. Jag har prackat på mitt ex på vänner redan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då skall jag nyfiket kolla in vad du skrev om boken. Påfallande ofta tycker vi lika, ja. :)

   Radera
 2. Den här är jag sugen på att läsa! Jag är verkligen nyfiken på litteratur från Brasilien. Det är ju ett himla stort land! Ändå har jag bara läst.. Coelho..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mest Coelho för mig också, så det var riktigt kul att möta en annan brasiliansk författare.

   Radera
 3. läste om den hos Anna.

  en roman med annorlunda ansats älskar skildringar med lätt excentriska vardagshjältar

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.