17 jan. 2015

bokbloggsjerka 16 - 19 januari

Reading in Lamp Light av Delphin Enjolras

Helg och som alltid dags för en bokbloggsjerka.

När började du läsa och varför fortsatte du läsa så mycket som du gör?

När jag var liten läste mamma och pappa ofta högt för mig och lillebror och jag tror absolut att det väckte mitt intresse för böcker och för berättelser. Jag lärde mig läsa i ettan på lågstadiet och minns hur man ljudade fram bokstäver och ord. I början var det nog mest serietidningar som Bamse och Kalle Anka som jag ljudade mig igenom och så småningom började läsa tyst, men i skolan hade vi förstår läseböcker. Minns att det ofta var berättelsen som handlade om Isa och Lisa. Med mamma var vi ofta på biblioteket och lånade böcker och ja, min kärlek till biblioteket grundlades alldeles säkert där. Böcker var annars inget som vi hade särskilt mycket av hemma och ingen av mina föräldrar är några bokläsare. Min mamma har dock blivit det sedan hon blev pensionär och jag tycker förstås det är superkul att kunna komma med en del boktips. Hennes boksamling bara växer!  

Varför jag fastnade för att läsa tror jag mycket handlar om min personlighet. Min lillebror, som bara är drygt 13 månader yngre än mig, fick ta del av lika många sagostunder som jag och lika många biblioteksbesök, men han hade mer "myror i brallorna" och fotboll blev hans grej. Jag har alltid varit en stillsam person som ägnat mig åt stillsamma lekar. Jag lekte ogärna i grupp utan helst med en kompis åt gången, och har aldrig lidit av att vara ensam, snarare mår jag dåligt om jag under alltför lång tid måste vara social. Under mina psykologistudier lärde jag mig termen för detta: introvert. Se där! Inget fel på mig, jag är bara en introvert person. Läsning är därför en aktivitet som passar mig och det är väl därför jag fortsatt att läsa. Om andra söker upplevelser genom att delta själva i dem, kan jag vara mer än  nöjd med att läsa om dem. Gärna under en filt med en kopp kaffe nära till hands. :)

Hur mycket jag läst har varierat under åren, men jag har alltid läst. Jag läste lite mindre under tonåren, jag läste obligatorisk litteratur under litteraturvetenskapsåret, inget alls mer än kurslitteratur året efter det. Efter studierna har jag definitivt läst mer och mer och de senaste åren har det oftast blivit ca 80 böcker på ett år. För vissa låter det som jättemånga böcker, för andra låter det som att jag inte läser alls. Allt är, som bekant, relativt.

16 kommentarer:

 1. Känner igen mig, jag är nog också introvert. Är ensambarn och har alltid trivts i mitt eget sällskap :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har två mycket äldre syskon och så lillebror, så det det kanske inte är så konstigt att det var skönt att stänga dörren till sitt rum och få lite lugn och ro. :)

   Radera
 2. Mina föräldrar har alltid läst mycket men mamma har nog börjat läsa ännu mer nu när jag ger henne tips och hon kan låna böcker av mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag och mamma bodde i samma stad skulle vi nog också låna böcker av varandra. Det är ju perfekt att kunna göra det!

   Radera
 3. Min lillebror är två år yngre, vi lekte mycket tillsammans. Som yngre var jag extrovert men har nog blivit mer introvert... Jag har alltid tyckt om bibliotek - och har drömt om ett eget ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Drömmen om eget bibliotek tror jag delas av alla oss bokmalar! :)

   Radera
 4. Vad kul att din mamma tog med er till biblioteket!jag jobbar på förskola och vi åker till biblioteket med alla barn i gruppen,just för att alla ska få uppleva ett bibliotek och komma i kontakt med böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att ni tar med barnen till biblioteket! För att bli en läsande människa måste man ju få chansen att möta böcker. Inte alla får göra det i hemmet, därför är bibliotek en så viktig demokratisk plats. Älskar bibblan!

   Radera
 5. Vi har en del gemensamt, tror jag :)

  SvaraRadera
 6. Det känns som att vi har en del gemensamt. ;)

  SvaraRadera
 7. Härligt att läsa dina minnen. Jag själv har använt läsningen som flykt och sällskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, flykt och sällskap har böckerna verkligen varit. Tur man har böckerna! :)

   Radera
 8. Jag är oxå en introvert person, böcker är perfekta, både för att få vara i en annan verklighet och som verktyg för att hålla andra borta... "Stör henne inte, hon läser"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst har det många gånger fungerat som ett sätt att få vara för sig själv en stund. Älskar det! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.