18 jan. 2015

onanisterna

Onanisterna (kartonnage)

Sölvesborg. Ett gäng grabbar som var kungar av skolans korridorer en gång, men nu har de tagit studenten och komvux blir deras nästa destination. Dags att för åtminstone en av dem att läsa upp de där betygen han sumpade på gymnasiet. Fotboll, kebabpizza, småskakig start på vuxenlivet. Kim, bokens huvudperson, börjar inse att hans liv kanske inte direkt ses som lyckat med komvuxstudier och tidningsutdelning på nätterna. Så träffar han Robin på komvux, en kompis från barndomen som han tappat kontakten med, men som nu ger Kim en inblick i ett annat liv. Ett liv med andra artister än Håkan Hellström, med veganmat och kollektivliv i Malmö. Världen vidgas, Kim förändras och utvecklas. Men, är det ena livet per automatik bättre än det andra?

Jag tycker Patrik Lundbergs bok Onanisterna är en välskriven skildring av en ung man som ska ta steget in i vuxenlivet och hitta vem han skall vara där. Det är också en varm skildring av ett kompisgäng och av jargongen i deras lilla krets. Jag gillar det. Det finns också saker som jag inte imponeras lika mycket av. Måste motsatslivet till det Kim har hemma i Sölvesborg vara ett kollektiv i "storstaden" och måste människor i kollektiv vara veganer? Det känns klichéartat och får mig att sucka lite. Jobbet som Kim får, tidningsutdelare på nätterna, är ett fullt rimligt första jobb efter gymnasiet, men hans och Robins kampanj för att förbättra stämning bland tidningsutbärarna (försöker undvika spoiler här så jag säger inte så mycket mer om vad som händer exakt) är den inte ett lite märkligt inslag i boken? Jag har svårt att se sammanhanget och jag har svårt att se Kim och Robin som killarna som gör detta.

På det stora hela tyckte jag det vara en helt ok ungdomsroman, men jag är verkligen inte målgruppen. Jag har läst om boken på en del bokbloggar och den verkar vara mycket populär. De som bloggar är dock vuxna och för det mesta kvinnor. Det skulle vara intressant att veta hur en kille på 17 år, eller för all del 22 år, tänker om boken. Kan de känna igen sig? Vad tycker de är bra med boken, vad är mindre bra?

2 kommentarer:

  1. Den här vill jag också läsa! Men kan se din poäng i att det skulle vara kul med ett annat perspektiv på den. Men så är det ju kanske med alla böcker..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det alltid intressant med ett annat perspektiv på det man läser, men av någon anledning kändes det som att det skulle ha varit extra roligt att höra det om den här boken. Gillar du ungdomsböcker är den absolut värd att läsas.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.