24 jan. 2015

rein - en udda nesser

Rein (mp3-bok)

Ibland gör sig Håkan Nesser-behovet påmint och eftersom jag har läst många av hans fristående romaner och lyssnat på hela Barbarottiserien fick jag leta fram något lite äldre. Valet föll på en bok med den märkliga titeln Rein. Även den visar sig ingå i en serie och utgör första delen i trilogin Barins triangel som gavs ut 1996. Ljudboken är självklart inläst av Nesser själv (som alltid ren njutning att lyssna till) och är av betydligt nyare datum, 2010.

Jag blir inte riktigt klok på Rein. Det är en annorlunda nessersk bok. Inte lika lättillgänglig, snarare kräver den lite vaken lyssning, men språket är som vanligt fyllt med de där ovanliga ordvalen och de annorlunda formuleringarna som jag älskar och som alltid överraskar i Nessers böcker. I Rein används ordet preludier vid några tillfällen, t ex "Jag förklarade mitt ärende utan vidare preludier.", och jag känner ett växande behov av att själv börja använda ordet. Så blir det alltid efter Nesserlyssning! :)

Handlingen i boken kretsar kring översättaren David som trott att hans hustru varit död i tre år. När han så lyssnar på en radiokonsert hör han en liten hostning från publiken och vet genast att hans fru lever. David, som blev lämnad av sin fru Ewa när hon blev kär i sin terapeut, planerade ett mord som hämnd och trodde att han lyckats med det. Hostningen gör att han förstår att så inte är fallet. Radiokonserten är inspelad i staden A som ligger i ett för Nesser så typiskt odefinierat europeiskt land. Genom det förlag som David är knutet till får han ett annorlunda översättningsuppdrag som tar honom till staden A och där kan han kombinera jakten på hustrun med översättningen av författaren Germund Reins sista bok. Det hela visar sig bli allt annat än ett ordinärt översättningsarbete och historien med fru Ewa tar också oväntade vändningar.

De två andra delarna i Barins-trilogin heter Alois och Marr och kanske kommer jag att lyssna på dem, men då ska jag lyssna mer koncentrerat för nu vet jag att Barins triangel är mer filosofisk än den Nesser jag är van att läsa/lyssna på.

2 kommentarer:

  1. preludier! : ) hmm, minns inte Rein, men minns mycket väl Marr, som jag tyckte mycket om.
    det finns ofta en Eva eller Ewa - och alltid en terapeut! haha

    SvaraRadera
  2. Ständigt denna terapeut! Haha! Jag kommer säkert att lyssna på hela trilogin och ser särskilt fram emot Marr efter din positiva kommentar.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.