3 jan. 2015

den nya människan

Den nya människan (pocket)

Nytt år, ny människa. Nåja, inte riktigt, men första boken för året blev i alla fall Den nya människan av Boel Bermann. "Jag tar en tunn liten bok och börjar med", var min tanke. Att det var en dystopi och därmed knappast en mysbok hade jag inte en tanke på och att den skulle var så mörk som den visade sig vara var jag faktiskt rätt oförberedd på. Kanske är det därför jag inte riktigt vet vad jag tycker om den. Dystopi är ingen favoritgenre, men jag fann ändå boken rätt tankeväckande och faktiskt även rätt skrämmande. Kanske är det precis så det skall vara med dystopier? Jag måste nog smälta den lite för att riktigt få kläm på vad jag tyckte om den, men en sak vet jag i alla fall. Upplägget i boken, med korta kapitel varvat med fingerade tidningsnotiser som beskriver det som händer i världen under 2020-talet, tilltalar mig. Det ger ett visst driv i boken och det som händer den enskilda människan, i detta fall Rakel, får ett större sammanhang. Bra berättargrepp!

2014 föds inte längre några barn, men efter ett par års uppehåll börjar det åter födas barn i världen. Dessa barn visar sig dock inte alls vara som vanliga barn och deras brist på lek, på socialt samspel och på känslor gör att människorna förstår att något är fel. Den nya människan är inte som de människor som hittills funnits. Rakel, bokens huvudperson, förstår tidigt att något inte står rätt till och i en stund av beskyddarinstinkt råkar Rakel döda ett av de nya barnen. Rakel förstår att dessa nya människor, som överallt i världen samlas in och placeras i särskilda boendeanläggningar, är ett hot mot mänskligheten och efter en makaber händelse på Rakels jobb står det utom all tvivel. Rakel flyr bort från allt, från sitt liv som rasar samman på flera sätt och söker sig till all tillfällig tröst och närhet hon kan få. Det leder till att det Rakel fruktar mest sker och berättelsen tar ytterligare en ny vändning.

Ni förstår - jag har verkligen inlett 2015 utanför bekvämlighetsboxen! Vart skall detta sluta? :)

4 kommentarer:

 1. Jag vill läsa Den nya människan. Jag gillar dystopier på film, så egentligen ligger den inom min bekvämlighetszon. Och jag måste läsa mer svenska författare, jag är så ruskigt anglofil i mitt läsande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske å andra sidan skulle kunna bli lite mer anglofil för hos mig dominerar svenska böcker helt. :)

   Radera
 2. Jag är nyfiken på att läsa Den nya människan, men vågar inte riktigt. Den verkar lite för otäck för mig. Det är i alla fall bra att våga sig ut från bekvämlighetszonen då och då! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också lättskrämd, men den är otäck mest för att det är en mörk framtidsvision, inte så mycket för en massa otäcka beskrivningar. Ge den en chans. :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.