23 jan. 2015

bokbloggsjerkan 23 - 26 januariI denna veckans bokbloggsjerka har Annika hämtat inspiration från en annan bokbloggare och ställer en fråga som väl i sammanfattning kan sägas lyder:

Hur ska en bra baksidestext vara?

Jag läser alltid, utan undantag, baksidestexter på böcker. Spelar ingen roll om det är en bok jag ämnar köpa eller låna på biblioteket. Baksidestexten läser jag alltid. Trots det blir svaret på frågan att jag inte har en aning om hur en bra, lockande, intressant baksidestext ska vara formulerad eller vad det skall stå för ord för att jag skall vilja köpa boken. Min absoluta övertygelse är att jag köper böcker beroende på hur jag mår, vilken dag det är, vad jag läst innan, vad det var längesedan jag läste, vilken årstid det är osv, osv. Finns ju ingen baksidestext som passar på allt detta liksom. :) Det enda jag kan säga med säkerhet är egentligen något jag absolut avskyr när det gäller baksidestexter och det är när allt som står är ett citat ur boken. Då känner jag alltid "Jaha, och?" och ställer tillbaka boken i hyllan.

28 kommentarer:

 1. Håller med helt och hållet, jag är också lustläsare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustläsning är alltid bästa läsningen! :)

   Radera
 2. När jag väljer böcker vilket jag hoppas göra mer i vår, då tar jag en bok i hyllan och läser baksidestexten. Den mest lockande, efter humör, läser jag.

  SvaraRadera
 3. Även jag väljer efter stundens ingivelse, om det inte är ett recex som brådskar t ex. :)

  SvaraRadera
 4. Det finns ju annat än baksidestexten också som gör att man köper boken. Tips från andra t.ex. eller som du säger kanske är man sugen att köpa något som man inte läst på ett tag. Sedan har vi ju det där med favoritförfattare som man köper i stort sett allt utav oavsett framsida baksidestext.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det mer än baksidestexten som avgör. Titel tror jag t ex är minst lika viktigt. Tips från andra spelar också in. Bokköp är en hel vetenskap! :)

   Radera
 5. Humör spelar definitivt roll för mig med om baksidan lockar eller inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humörsmänniskor är vi nog flera som är. :)

   Radera
 6. Ja, allt beror ju på dagsform så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju dagar då man bara längtar efter en kärlekshistoria och dagar då en sådan verkar rent avskräckande. :)

   Radera
 7. Håller med helt och hållet.

  SvaraRadera
 8. Utdrag ur boken på baksidan har jag nog egentligen aldrig förstått, jag vill ju liksom bara ha en liten, liten beskrivning av vad boken handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, beskrivning är viktigt. Det säger liksom mer än ett utdrag.

   Radera
 9. Citat kan sälja in mig på boken. Håller på och väger om jag ska köpa en novellsamling, därför att utdraget på baksidan var så lockande. Jag tycker om att få ett smakprov på hur författaren faktiskt skriver ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om citatet följs av en mer beskrivande baksidestext är det ok, men bara citat/utdrag förstår jag mig inte alls på.

   Radera
 10. Baksidestexten betyder mycket för mitt val av bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi verkar vara många som faktiskt läser baksidestexterna och låter dem spela en roll i våra bokval.

   Radera
 11. Jag tycker de absolut värsta baksidestexterna är de som enbart rabblar priser och blurbar och där man inte får någon känsla alls för vad boken handlar om. :o Det kan nog få mig att avstå från en bok, faktiskt. Annars spelar nog inte baksidestexten så stor roll för mig. Jag lånar/köper i regel böcker som jag har läst om någonstans, så jag är väldigt planerad när jag skaffar nya böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en period då jag skrev upp alla böcker jag läste om i olika medier och som jag blev sugen på att läsa. Det blev ju en oändlig lista. Under den perioden var jag också väldigt planerad i mina bokköp. Numera har jag skrotat den där tipslistan och njuter av att gå omkring i bokhandeln och spontanshoppa eller att spontansurfa på Bokus. Då blir också baksidestexten/presentation på nätbokhandeln viktigare.

   Radera
 12. Jag blir skeptisk om texten är fylld med citat från små okända tidningar, och blir irriterad om den visar sig vara missledande eller allt för avslöjande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller när blurben är från Allers ... :)

   Radera
 13. Inte för mycket, inte för lite, utan lagom och kanske också ett välvalt citat ifrån boken, det är en bra baksidetext. =)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.