3 sep. 2016

bokbloggsjerka 2 - 5 september

jerka11

Den här veckan är temat för jerkan filmatiseringar:

Personligen är jag inte så intresserad av att se filmatiseringar av böcker jag har tyckt om, eftersom jag med få undantag har blivit riktigt besviken på hur någon kan ”slakta” en bok och göra en skitfilm av den. Hur är det med dig? Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Tidigare har jag verkligen haft svårt med filmatiseringar eftersom de aldrig motsvarar boken, men jag har blivit lite bättre på att se dem som två olika uttrycksformer och ser nu film mer som "film fritt baserad på" än som "bok på film" om ni förstår vad jag menar med skillnaden.

I vintras såg jag filmatiseringen av En man som heter Ove och den tycker jag är ett bra exempel på en lyckad filmatisering. För några år sedan kom filmatiseringen av Niceville/The Help och även den tyckte jag var riktigt bra. I både fallen har filmmakarna behållit kärnan i berättelsen och lyckats förmedla samma känsla i filmen som fanns i boken. Till mindre lyckade filmatiseringar hör t ex den totala katastrofen Da Vinci-koden. Ok, det är inget litterärt mästerverk, men boken var åtminstone en bladvändare. Filmen är rena sömnpillret och ett utmärkt exempel på när filmmakarna skalat bort för mycket av bokens kärna och nerv.

Klassiker är jag dålig på att läsa, men jag tycker om att ta del av dem i form av tv-serien. Praktexemplet är förstås BBC:s 90-talssuccé Stolthet och fördom med en Mr Darcy vi alla förälskade oss i (ja, om inte alla så var jag var i alla fall långt i från ensam om det), men det dyker upp tv-serier lite då och då som är baserade på böcker, både klassiker och nyare, och jag tycker ofta det blir bra. Kanske passar serieformatet bättre eftersom det ger fler timmar att spela med. En film är ofta för kort för att riktigt fånga en boks hela komplexitet.

Bildresultat för en man som heter ove Bildresultat för niceville film Bildresultat för da vinci code film Bildresultat för pride and prejudice 1995

20 kommentarer:

 1. Jag tänker nog som du när det gäller böcker och filmatiseringar, de tillhör olika uttrycksformer, de har sina för- och nackdelar. Niceville läste jag och blev så tagen av berättelsen. Vilken bra bok! Sedan blev jag faktiskt litet besviken på filmen, trots det jag skrev nyss ;) Men filmen var bra på sitt sätt, och jag har sett om den ett par gånger. Skillnaden mellan boken och filmen tycker jag är att boken har ett allvar som försvann ganska mycket i filmen, som istället förvandlades till en feelgood-historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om att en del av bokens allvar försvann i filmen, men jag upplevde nog ändå boken i mångt och mycket som en feelgood med allvar i undertonen. Oavsett - bra i både formaten.

   Radera
 2. Såg aldrig Niceville eftersom The Help var så bra ... Ove tyckte jag klarade sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ove-filmen var en positiv överraskning. Älskade verkligen boken, så filmen hade en del att leva upp till.

   Radera
 3. Jag är lite dålig på bok och film, ibland tycker jag att det ena räcker och jag har blivit besviken ett antal gånger för att filmen blivit så dålig. Men det har också hänt att jag läst boken och sett filmen och gillat båda och dit hör Niceville. Boken var starkare och de får ju inte med allt i filmen förstås men filmen var bra. Det låter lovande att En man som heter Ove är bra som film, gillade boken och har tänkt att jag kanske vågar mig på filmen någon gång ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst händer det att filmen är riktigt dålig, men oftast är de ok tycker jag om man ser dem som olika uttrycksformer.

   Radera
 4. Jag tycker om att jämföra bok och film, men ofta är ju boken bättre. En man som heter Ove måste jag se snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken innehåller ju ofta så mycket mer än filmen och då saknar man mycket i filmen. Riktiga favoritböcker är alltid lite svår att se som film.

   Radera
 5. Det är kanske en idé det där med serier istället för filmer, det ger i alla fall mer utrymme att göra rättvisa åt en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bok har ju ofta många olika karaktärer, dimensioner och berättelsetrådar och många av dem måste tas bort i filmer, men kan få plats i serier. Så upplever jag det iaf.

   Radera
 6. Da Vinci-koden gillade jag som film - maken läste böckerna.

  SvaraRadera
 7. Da Vinci-koden på film var verkligen ingen höjdare. ;)

  SvaraRadera
 8. du har nog rätt i att serier ger bättre utrymme än en film. men jag hatar att vänta en vecka mellan avsnitten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja, men ibland kan det vara värt att vänta en vecka! :)

   Radera
 9. Jag älskar att se filmatiseringar, kanske just för att jämföra dem. Oftast vinner boken :) Jag kan tycka att filmen ibland blir bättre om jag har läst boken först, då kan jag själv fylla i luckorna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju omöjligt att inte jämföra, men jag försöker ändå att inte förvänta mig att filmen skall lyckas fånga boken som helhet.

   Radera
 10. Filmer är inte riktigt min grej så jag har sett väldigt få filmatiseringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller någon stor filmälskare men ett antal bokbaserade filmer har jag ändå sett.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.