17 sep. 2016

bokmässan närmar sig

logo-display-bokmassan

Ingen har väl missat att det snart är bokmässedags igen! Längtar! För mig blir det två dagar på mässan, lördag och söndag. Det betyder söndagspremiär för mig och jag tänker nyttja den dagen till att gå på seminarier eftersom de ingår i entrébiljetten då.

Det härliga med bokmässans seminarier när man inte är där i tjänsten är att man kan gå lite på vad som helst och dessutom ångra sig om lusten inte infinner sig eller om kön verkar alltför lång och man kan räkna ut att alla inte kommer att få plats. Jag brukar vara rätt oplanerad när det kommer till mässan, men lite har jag kikat i seminarieutbudet redan och fastnat för till exempel dessa:

Att skildra verkligheten som den är
10:30-10:50
Seminarielokal H1
Vardagslivet, är det värt att skildra i romanform? I allra högsta grad. Det menar författarna Ninni
Schulman och Anna Fredriksson, som helst utforskar de konflikter och vägval som sker på nära håll och som de flesta av oss någon gång ställs inför.

Går sin egen väg
11:30-11:50
Seminarielokal F2
Erlend Loes böcker kryllar av karaktärer som vägrar anpassa sig till samhället. I böckerna om Doppler lider huvudpersonen av duktighetssyndrom och drar sig undan samhället för att försöka finna ett nytt, sannare, liv ute i skogen. I senaste boken -Slutet på världen som vi känner den- återvänder han till staden, bara för att upptäcka att hans namn är utbytt mot ett annat på brevlådan. Varför tycks Erlend Loes karaktärer vilja göra uppror mot allt som det innebär att vara vuxen? Vari ligger fascinationen och lockelsen att söka sig bort från fastslagna normer?

Miira är tillbaka! 
12:30-12:50
Seminarielokal F2
2012 debuterade Eija Hetekivi Olsson med den uppmärksammade och prisbelönta romanen
-Ingenbarnsland-, nu är hon tillbaka med uppföljaren -Miira-. Miira kan äntligen lämna hemspråksklassen och den ofria grundskoletiden bakom sig och påbörja den fria grymmetiden. Plugga järnet på gymnasiet, bli proffs. I hjärnkirurgi. Flytta hemifrån, hetshångla när hon vill. Bli trappstädarefri också. Men vägen är krokig, livet krulligt, och Miira får blåmärken av krockarna. Trots det vägrar hon att ge sig. Eija Hetekivi Olsson samtalar om sin nya roman med Susanna Romanus, förläggare.

Hen, sen eller dem?
13:00-13:20
Seminarielokal J2
Varje år ställs stora mängder frågor om språket till Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen. Men vad är det man undrar egentligen? Susanna Karlsson, språkvårdare vid Språkrådet, Institutet för språk och folkminnen, berättar om de vanligaste frågorna om svenska språket.

Där någonstans tror jag att jag kommer att vara klar för en sista runda på mässgolvet och sedan hemfärd. Då har jag hunnit med såväl monterstrosande och bokinköp (jag har lovat mig själv att bara köpa det som verkligen, verkligen, verkligen lockar) som mingel och middag med andra underbara bokbloggare på lördagen, en god hotellfrukost och seminarier med skiftande innehåll under söndagen samt lite avslutande flanerande bland montrarna - jag kommer vara mycket nöjd med min bokmässa. Det vet jag redan på förhand. :)

Hoppas vi ses i vimlet, eller i bokbloggarrummet (där säkert jag och många andra kommer att vila fötterna och ladda mobilbatterierna), eller på middagen, eller kanske ännu bättre - lite överallt!

8 kommentarer:

 1. Erlend Loes seminarie hade jag gärna lyssnat på också, men det krockar med bokcirkel med Kim Thùy. Ska dock försöka se Loe och Fredrik Backman i samtal på fredagen.

  Vi ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Loe och Backman låter som en utmärkt kombo - blir nog ett bra seminarium! Ses på lördag!

   Radera
 2. Jag hade ju inte alls tänkt mig till bokmässan, men så gick jag ju och vann det där seminariekortet som Kulturkollo lottade ut. Det fick bli en snabb omplanering och i morgon har jag nog tid att gå igenom programmet. Vi kanske syns på mässan alltså :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till vinsten! Klart du ska åka på mässan då. Hoppas vi ses!

   Radera
 3. Svar
  1. Får se om seminariet väcker min läslust!

   Radera
 4. Det ska bli intressant att höra hur många böcker du fick med dig hem. Mitt intryck är att det brukar bli flera än vad du har tänkt. :) Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, så brukar det bli och första inköpet blir säkert i finlandshörnan precis som vanligt. :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.