25 sep. 2016

bokmässan i sammanfattning

Bildresultat för bokmässan

Så är årets Bokmässa till ända och jag har landat hemma i soffan. Måste säga att det är väldigt skönt att bara ha en och en halv timmes hemresa jämfört med tre som jag hade tidigare. Hur var då mässan (de två dagar jag var där)? Trång, full av intryck, ännu mer full av böcker, samtal i varje hörn, författarkändisar och kulturpersonligheter precis framför näsan och andra lite längre bort. Precis lika galen och härlig som alltid alltså! Jag har knatat omkring en del på golvet, tagit mod till mig och presenterat mig för ett par tre förlag, lyssnat på monterprogram om allt från jord till identitetssökande och flytten av Kiruna. Mässan får mig alltid att snubbla över ny oväntat kunskap som att lerjord inte skall bearbetas på våren utan bara på hösten. Jag har ingen jord alls. men good to know liksom. :)

Bäst på årets mässan har ändå varit att träffa en rad andra bokbloggare. Jag var med på Kulturkollos Feelgoodmingel och fick ett mycket välfylld goodiebag med mig hem och därefter var det middag med nya och gamla bekantskaper. Det är verkligen alltid lika roligt och enkelt att hänga med andra bokbloggare! 

Hur gick det då med det där att jag bara skulle köpa böcker som verkligen, verkligen lockade? Jag måste säga att jag ger mig själv med beröm godkänt!

Jag har blivit något av en stammis i de finlandssvenska delarna av mässan och det var också där, hos Schildts & Söderströms, som jag inhandlade de enda två romanerna jag köpte på denna mässa. Missdåd verkar var en historia i min smak, och om den är ens i närheten så bra som Erlandssons Minkriket kommer jag inte att bli besviken! Sommarön är Eva Frantz debut och beskrivs så här av förlaget:  "en deckare där finlandssvensk sommarstämning och en skickligt byggd intrig kombineras med hög igenkänningsfaktor och humor". Klart jag vill läsa den! 

Ett stopp hos Novellix är närmast obligatoriskt och i år blev den egenhändigt ihopplockade "fyran" en blandning av Hjalmar Söderberg. Moa Martinsson och D H Lawrence. För mig, som inte är någon novellfantast, funkar det mycket bättre med enstaka noveller än hela novellsamlingar så de här "pixiböckerna för vuxna" är verkligen en perfekt produkt för mig.

Den sista boken jag inhandlade blev något så oväntat som en kokbok (min köksaversion är välkänd!), men för 40 kr kan väl även jag slänga ihop en GI-middag mellan (frysmats)varven. Såg ut att finnas en hel del både lättlagat och gott i den.

Så, men två romaner, fyra novellixer och en kokbok kan ingen, inte ens jag själv,  komma och säga att min bokshopping spårade ur. :) 

Men, nu var ju inte det alla böcker som följde med hem från mässan. Vi fick ju den där goodiebagen också och kolla vad många böcker den innehöll! 

 


Jag kommer nog att bli helt feelgoodfrälst efter att ha läst alla de här böckerna! Riktigt roligt med så många böcker och ännu roligare att jag inte läst en enda av dem. Många nya författarbekantskaper att se fram emot alltså! 

 

Om kokboken var oväntad så är det kanske ännu mer oväntat att jag får med mig en bok hem om löpning. men den verkade så annorlunda att jag inte kunde låta bli att ta den när den låg där och frestade på bordet i bokbloggsrummet. Jag sprang med kenyanerna av Adharanand Finn kanske visar sig var en riktig bokpärla, vem vet! 


Jag fick också med mig ett rec.ex från Contempo, det lilla förlaget som specialiserat sig på att översätta italiensk litteratur. Kul att det kommer lite böcker som inte är från den anglosaxiska världen så det kan bli aningen mer variation i läsningen. Adua av Igiaba Scego handlar om saker som migration, rasism och tillhörighet vilket gör den till en högst aktuell bok och jag ser fram emot att läsa den.

Så, nu är bokförrådet riktigt välfyllt igen och några mer bokinköp behöver nog inte göras på ett bra tag. Kanske inte förrän nästa års Bokmässa

8 kommentarer:

 1. Nästa år vill jag inte bara vara där en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två dagar är rätt lagom, men nästa år får det blir tors-fre eller inte alls. Det är bara för mycket folk på lördagen.

   Radera
 2. Åh, jag var och dreglade lite i Contempos monter, men jag vågade aldrig presentera mig. Du är modig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Contempo har en intressant utgivning väl värd att följa framöver. Dessutom var de väldigt trevlig (som ju bokälskare för det allra mesta är)! :)

   Radera
 3. Jag hoppas verkligen att hälsan tillåter att jag åker dit nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för dig! Jobbigt när hälsan hindrar en från att gå på sådant man vill.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.