23 juli 2017

berlinerpopplarna

Berlinerpopplarna (ljudbok)

Berlinerpopplarna av Anne B Ragde är en sådan där bok jag hört talas om, men som jag egentligen aldrig tänkt läsa. Men, eftersom jag nu läst en del annat av henne som jag gillat kände jag att det var dags att även ge första boken i sviten om Neshov en chans. Tur det för det här är bra! Den enda nackdelen med att läsa den, eller lyssna på den rättare sagt, är att del 2 och 3, Eremitkräftorna och Vila på gröna ängar, inte finns på min ljudboksapp än, men de kanske kommer för den nyligen utkomna del 4, Det finns alltid förlåtelse, finns där.

I boken möter vi tre bröder som alla är i medelåldern och som inte haft någon vidare kontakt de senaste tjugo åren. Tor har bott kvar på gården Neshov utanför Trondheim i alla år och är grisbonde sedan det inte bar sig med mjölkkorna. Gården går knappt runt och förfaller allt mer, men Tor upprätthåller tron på att hans gamla mor sköter den med glans och ser inte förfallet. Fadern bor också kvar på gården och är något av en skuggfigur. I sin ungdom hade Tor en romans som ledde till ett barn, Torunn. När modern ligger för döden kontaktar Tor sin dotter för att hon skall få en chans att säga adjö till sin farmor, en kvinna hon aldrig tidigare träffat. Något oväntat reser Torunn till Trondheim trots att detta är precis före jul och hon egentligen hade helt andra planer för julfirandet. Margido är den andra brodern och han äger och driver en begravningsbyrå med gott renommé. Han är precis som brodern Tor ogift och en högst disciplinerad man. Mycket ovilligt återvänder han till barndomsgården denna jul. Än mer motvilligt anländer den tredje brodern, Erlend, som är betydligt yngre än de andra två, faktiskt bara ett par år äldre än Tors dotter Torunn. Erlend flyttade som ung till Köpenhamn eftersom hans homosexualitet inte accepterades hemma på gården. Han älskar sitt liv i Köpenhamn där han jobbar som dekoratör och har ett långvarigt samboförhållande med mannen han gett smeknamnet Krumme.

Att allt inte står rätt till vare sig på gården eller i familjen är som ni förstår tydligt. Det är en söndrad familj med mycket undertryckt och en mor som styrt deras liv på ett sätt som bidragit till mycket sorg och smärta. Men, det är inte en bok som är tung att läsa. Här finns så mycket vackert mitt i allt trasigt. Skildringen av hur Tor och hans grisar är full av ömhet. Denna man som på många sätt är så patetisk, för att låna Torunns ord, har så mycket kärlek för de djur han lever av. Det är närmast rörande ibland. Kärleken mellan Erlend och Krumme är stabil och trygg, även om Erlend är livrädd för att Krumme skall upptäcka något om hans bakgrund på Neshov. Margido är svårare att ringa in, men jag tycker ändå om denne man som liksom stängt in sig bakom korrektheten, men i slutänden skall visa sig vara den som haft bäst koll på familjehemligheterna. Torunn behövs för att ställa frågorna och driva bröderna framåt.

Överraskande bra bok som verkligen gav mersmak! Kommer inte de andra två delarna som ljudbok snart måste jag nog köpa dem eller låna dem på biblioteket för än vill jag inte släppa familjen på Neshov.

4 kommentarer:

 1. Jag är så sugen på att läsa något av henne och det är nog den här boken som ligger närmast. Det är ju första delen i en serie :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, din kärlek till serier går ingen förbi. :) Men, i det här fallet är det en mycket lovande start på serien så jag säger - klart du skall läsa den!

   Radera
 2. Åh, jag gillade de här böckerna mycket när de kom ut! Kul att hon släppt en ny bok i serien nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att läsa de andra delarna!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.