30 juli 2017

leona - tärningen är kastad

Leona. Tärningen är kastad (ljudbok)

En blodig flicka på sju år går en dag in på en bank. slår på en ljudinspelning där en man talar och bankrånet är ett faktum. Med en så ovanlig bankrånare är det givet att det väcker pressens intresse. Den som får i uppdrag att leda spaningen efter flickan är polisens utredare Leona Lindberg. Det är mycket som inte är som det brukar med detta fall.

Många har redan läst Leona - Tärningen är kastad, men jag utfärdar ändå en spoilervarning för den som inte känner till serien om Leona och vill bli överraskad.

Leona är en skarp kvinna. Kaxig och rättfram och en skicklig utredare. Efter att ha försökt passa in i alla mallar har Leona nu bestämt sig för att leva livet som hon vill. Hon är tvåbarnsmor men det inte någon gullande bullmamma vi möter. Hon älskar förvisso sina barn, men låter dem inte ta över hela hennes liv. Hon spelar poker, åker till Malta utan familjen och hon befinner sig på helt fel sida om lagen. Författare Jenny Rogneby har lyckats skapa en karaktär som känns helt ny i deckargenren. Jag tycker egentligen inte särskilt mycket om Leona för själva idén med en polis som inte håller sig till lagen skrämmer mig faktiskt en del. Men, som karaktär är hon helt klart intressant och det är uppfriskande att som läsare möta en karaktär som har drag man älskar (applåd för skit-i-radhusinställningen!!!) och samtidigt har så många sidor man inte kan förlika sig med.

Som helhet har boken ett driv jag gillar och en hel del överraskningsmoment som gör att det inte blir några sega transportsträckor i vare sig polisarbetet eller privatlivet. Jag har varit svalt inställd till den här serien innan, men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig! Det kommer definitivt bli fler böcker i Leona-serien lästa för min del!

4 kommentarer:

 1. Spoilervarningen gjorde att jag bara läste sista meningen... har ju inte läst denna, men ska. Så småningom. Sista meningen låter lovande i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur jag lämnade en spoilervarning alltså! :) Jag ska snart lyssna på andra delen, men tar ett par andra böcker emellan.

   Radera
 2. Stannade liksom Monika upp och läste bara sista meningen eftersom jag inte har läst den ännu. Det låter i alla fall lovande om man ser till slutorden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen en positiv överraskning! Rekommenderas!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.