27 juli 2017

the man booker prize och långa listan

Bildresultat för the man booker prize

Den här bloggen brukar väl inte direkt krylla av inlägg om olika bokpriser, men såhär en sommarkväll utan något annat som pockar på uppmärksamheten kan jag väl ändå göra ett litet inlägg om The Man Booker Prize eftersom den "långa listan" presenterades idag. Priset har delats ut sedan 1969 och det är engelskspråkiga författare som skriver fiktion som kan få priset. I år är det 13 böcker som återfinns på långa listan och dessa är:

Paul Auster 4 3 2 1 - Jag har försökt mig på Auster förut och det har verkligen inte varit något för mig. Jag är således inte särskilt sugen på 4 3 2 1.

Sebastian Barry Days Without EndUnga soldater i amerikanska inbördeskriget är nog inte riktigt min grej ...

Emily Fridlund Vargarnas historia (History of Wolves)- "En stark och poetisk roman om ensamhet och tillhörighet". Jo, men den kanske kan vara något för mig!

Mohsin Hamid Exit West - Läste Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien av Hamid för något år sedan och tyckte den hade sina poänger. Blir därför lite nyfiken på Exit West som tycks vara en slags kärlekshistoria i en tid då så mycket är osäkert. Får se om intresset kvarstår när den kommer på svenska.

Mike McCormack Solar Bones - När jag läser om boken på lite olika sidor får jag känslan av att den är svår till sin struktur. Blir avskräckt.

Jon McGregor Reservoir 13 - Den här hoppas jag kommer på svenska! En försvinnand, en tragedi och tidens obönhörliga sätt att ändå alltid fortgå, tvinga vardagslivet att pågå. Precis min stil tänker jag!

Fiona Mozley Elmet - verkar vara en rätt mörk historia om en trasig familj. Borde locka mig, men nja ...

Arundhati Roy Den yttersta lyckans ministerium (The Ministry of Utmost Happiness) - Jag har fortfarande inte läst hennes första bok, den i år tjugo år gamla De små tingens gud, men den ligger i läshögen så jag börjar med den medan ni andra läser den här. :)

George Saunders Lincoln in the Bardo - Om president Lincoln och hans sons död kryddad med lite övernaturliga inslag och fria fantasier. Säkert en fin berättelse, men den lockar mig inte.

Kamila Shamsie Home fire - Den här verkar rätt intressant med familjer med olika bakgrunder, politiska åsikter som krockar, kärlek och allt i någon slags modern brittisk-arabisk röra. Ja, varför inte! (Även om jag inte läste ut hennes bok Brända skuggor p g a så trött på 9/11-skildringar.)

Ali Smith Autumn - Tror inte jag läst något av Ali Smith tidigare. Borde jag läsa något av henne? Vet inte om jag känner mig så sugen på den här dock. Verkar (som så många andra på listan) lite dyster.

Zadie Smith Swing time - Jag har både gillat och ogillat tidigare böcker av Zadie Smith, och när den här kommer på svenska (för det gör den väl?) kommer jag säkert att ge den en chans. Musik och dans uppblandat med frågor om identitet och klass låter lite lockande faktiskt.

Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen (The Underground Railroad) - Funderade faktiskt på att ladda ner den här som ljudbok häromdagen men valde en deckare istället. Kanske dags att tänka om.

Vilken/vilka av böckerna på långa listan är du nyfiken på?

4 kommentarer:

 1. Jag brukar läsa en eller ett par från långa listan varje år och Fridlund har jag redan klämt. Den var bra, helt klart värd att läsa. Sedan skall jag läsa Roy och Hamid också. Kanske ger jag mig på Whitehead nu när du påminner om att den finns som ljudbok. Paul Auster skulle jag egentligen vilja läsa inför Louisiana lit men tror inte jag riktigt orkar. Tycker mycket om hans böcker ibland, och sedan blir annat helt ointressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får visst vänta till 11 aug på Whitehead i ljudboksversion, men förhoppningsvis är det väntan värt. :) Vi får se vilka mer av böckerna på listan som blir lästa, men Zadie Smith tillhör väl dem jag med säkerhet vet att jag kommer att ge en chans när den kommer på svenska. Hamid - klart intressant!

   Radera
 2. Jag har läst Vargarnas historia, som var väldigt läsvärd. Arundhati Roys första bok blev en favorit när jag läste den. Det var visserligen väldigt länge sedan, men jag har höga förväntningar på hennes uppföljare. Swing time och Den underjordiska järnvägen kommer jag att läsa under hösten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste verkligen se till att läsa De små tingens gud snart och hoppas tycka om den så jag blir sugen på att läsa Roys andra bok nu i höst.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.