20 dec. 2018

7 dagar med Moström/Lagercrantz

MÃ¥ndagsmord - Jonas Moström,Roseanna Lagercrantz Tisdagstyrannen - Jonas Moström,Roseanna Lagercrantz
Onsdagsondska - Jonas Moström Torsdagstrauma - Jonas Moström,Roseanna Lagercrantz
Fredagsfrossa - Jonas Moström,Roseanna Lagercrantz Lördags-Lucifer - Jonas Moström,Roseanna Lagercrantz Söndagssystrar - Jonas Moström,Roseanna Lagercrantz

Veckans dagar är sju och lika många är dödssynderna och båda utgör grunden i Jonas Moströms serie 7 dagar som består av, givetvis sju, noveller som han skrivit tillsammans med dottern Roseanna Lagercrantz. Uppläsarna är också sju till antalet vilket jag uppskattar. Det ger en bra variation. 

I Måndagsmord möter vi Helena som vill döda sin granne, i Tisdagstyrannen är det en skolvaktmästare som låter sin ondsinthet komma fram på just tisdagar. Onsdagsondska låter oss möta en gammal bekant - Nathalie Svensson. Hon tillåter sig att attraheras av en patient, vilket naturligtvis får negativa följder. I Torsdagstrauma iscensätter en författare på väg att glömmas bort en sinnrik plan där den vackra unga frun får agera deckardrottning, men saker och ting blir inte riktigt som tänkt i slutändan. 

Fredagsfrossa handlar om Fredrik Frejman som tvingas, på väg till ett viktigt möte, ta det transportmedel han avskyr mest - tunnelbanan - och resan blir allt annat än behaglig. Lördagslucifer tar oss med till Irland och låter oss möta polisen Wilbur och hans trofaste vapendragare hunden Socrates. I den sista novellen, Söndagssystrar, tvingas en kvinna ta ställning till om hon skall donera sin njure till sin syster eller om det här är tillfället då hon äntligen skall stå upp för sig själv. 

Som ni märker är det variation och bredd i novellerna, men jag skulle också vilja säga att det är lite svajigt. Vissa noveller är klart bättre än andra. Onsdagsondska sticker ut och känns mest hel, kanske för att det handlar om Nathalie Svensson, en figur som ju i alla fall Moström själv är väl bekant med. Man kan väl ana att även dottern känner denna romankaraktär väl. 

Torsdagstrauma kan nog vara en liten känga både till en del författarduos och till en förlagsbransch fixerad vid att sälja attraktiva författare snarare än kvalitativ litteratur. Jag gillar när sånt görs snyggt! :) Skolvaktmästaren i Tisdagstyrannen gillar jag eftersom jag jobbar i skolmiljö och kan relatera till novellen. Tack och lov har jag dock aldrig stött på en vaktis av det här slaget! De andra novellerna tycker jag är sämre, om än inte rent dåliga. Om jag skulle få plocka bort en novell ur serien blir det den som utspelar sig på Irland, Lördagslucifer. Den känns väldigt malplacerad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.