7 dec. 2018

skuggorna ruva

Skuggorna ruva (inbunden)

Jag tänkte att jag i år skulle läsa några böcker med koppling till december för att komma lite mer i stämning inför julen och först ut blev Jonas Moströms deckare Skuggorna ruva. Boken är del fem i serien om Nathalie Svensson och Johan Axberg och jag måste säga att den här serien blir bättre och bättre för varje bok.

I Skuggarna ruva kallas Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp, dit ju psykiatrikern Nathalie Svensson och kriminalkommisarie Johan Axberg är kopplade, till det lilla jämtländska samhället Svartviken. Tio dagar har gått sedan samhällets lucia, Ebba Lindgren, försvann på väg till luciakröningen i kyrkan och lokalpolisen, som främst består av en pensionerad polis som kallats åter i tjänst, har inte lyckats komma någon vart med fallet. Någon dag efter Ebbas försvinnande hittas dessutom hennes lärare Pierre mördad hemma i sitt eget kök. Det finns alltså en hel del för Nathalie, Johan och de andra i gruppen att utreda mitt i vinterkylan.

Moström har i boken använt sig av det lilla samhällets förmåga att hysa en stor mängd konfliker men också lojaliteter av olika slag. För att lösa deckargåtan måste gruppen av utredare lära känna samhället och förstå hur det fungerar. Det är inget unik i deckare att använda sig av det greppet, men jag är mycket förtjust i det. Att jag dessutom gillar båda huvudpersonerna och deras samspel ger ytterligare pluspoäng.

2 kommentarer:

  1. Passande att läsa i december! Jag gillar serien och den passar fint att lyssna på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen perfekt lyssnarserie! Att det är Marie Richardson, en av mina favorituppläsare, som läst in serien gör det hela extra bra.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.