19 juli 2013

bokbloggsjerka 19 - 22 juli

Dags för jerka igen!

Två frågor till er som älskar bokomslag: Vilka bokomslag tycker du matchar bokens innehåll bäst/sämst? Vilket/vilka bokomslag tycker du bäst/sämst om och varför?

Jag gillar omslag, men tycker ändå att veckans bokbloggsjerka är svår. Eftersom min sambo är butikskommunikatör har jag självklart snappat upp en massa om hur vi konsumenter "luras" till inköp och jag har sedan många år gett upp det där med att jag inte skulle påverkas av hur saker ser ut. Det gör jag, det gör vi alla på något sätt. Bokomslag fungerar ju väldigt ofta vägledande. Deckare ser ut på ett visst sätt, chick-lit ser ut på ett annat sätt och så vidare. Utseendet skiftar dessutom över tid. En titt i bokhyllan får en att snabbt inse att ett omslag som var lockande för tio år sedan kan känns hopplöst daterat idag. Jag har därför full förståelse för att nyutgåvor oftast får ett nytt omslag. Det är på något sätt logiskt.

Oj, det där blev en lång inledning. Nu till frågan och jag fokuserar på den andra frågan. Eftersom jag idag legat på soffan och läst en deckare (inlägg om den kommer imorgon) funderade jag på om det finns några deckare jag tycker har ett riktigt bra omslag. Kom fram till att jag är väldigt förtjust i omslagen på Mons Kallentoft serie om Malin Fors. Tänker nu på årstidsserien. Visst, det är kroppsdelar och blod, men det är inte svart och mörkt utan snarare färgsprakande. Det blir lite paradoxalt, men färgerna har koppling till den aktuella årstiden och tejpremsan är ett konsekvent inslag. Jag gillar det helt enkelt.

Vårlik (pocket)   Höstoffer (pocket)

Ett omslag jag däremot tycker är rent obegripligt fult är det svenska omslaget till Mark Haddons bok Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. En så underfundig och läsvärd bok borde verkligen vara värd ett bättre omslag. Det engelska omslaget är absolut att föredra här. Det visar åtminstone det något annorlunda "mordvapnet". :)

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (pocket) The Curious Incident of the Dog in the Night-time (häftad)

16 kommentarer:

 1. Jag gillar också omslagen på Kallentofts böcker. De är enhetliga och passar väl med innehållet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid bra när serier får en tydlig profil på omslagen. Gillar!

   Radera
 2. Man blir säkert påverkad, speciellt när man inte tror att man blir det! Det verkar vara helt olika hundraser också på svenska och engelska i Mark Haddons bok! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man kan trixen kan man bli medvetet lurad och det är också lite kul. :) Hundraserna skiljer sig verkligen åt - haha!

   Radera
 3. Det svenska omslaget till Haddons bok är verkligen tråkigt, men det är åtminstone rätt ras. För visst var hunden en pudel? Eller minns jag helt uppåt väggarna fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också för mig att det är en pudel, så plus för rätt ras men minus för allt annat ...

   Radera
 4. Vilken skillnad det var på omslagen till Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, jag föredrar helt klart det engelska omslaget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om det är fel hundras på det engelska så är det absolut mer tilltalande.

   Radera
 5. Jag hade också med Kallentofts böcker.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar när man kan se på böcker att de ingår i samma serie.

  SvaraRadera
 7. Tanken med årstider och så i Kallentofts serie är ju helt suverän, och jag tycker det syns väldigt tydligt på bokomslagen. Stor tumme upp för det! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att serien som utgår från de fyra elementen blir lika bra!

   Radera
 8. Ja, visst är det så, omslaget är en del av det som säljer boken. Så ibland undrar jag verkligen hur de tänkt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa omslag är helt enkelt obegripliga och ibland tror jag att formgivaren har glömt att boken skall säljas också ...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.