13 juli 2013

se till mig som liten är

Se till mig som liten är (pocket)

Inte ofta jag befinner mig i Finland, men tack vare Kaj Korkea-ahso debutroman Se till mig som liten är fick jag besöka Österbotten i sommar och det var det många år sedan jag gjorde. Har faktiskt varit i Österbotten själv ett par gånger för att hälsa på släktingar så att det är just där boken utspelar sig är lite extra roligt.

Nu är det här inte någon speciellt trivsam historia. Det är en berättelse om skuld, otillräcklighet och minnen från förr som smyger sig på, som inte går att undkomma. Det är också en berättelse om religion och hur den kan bli rena galenskapen. Kasper är berättelsens tjugotreåriga huvudperson. Han kör truck på en korvfabrik tillsammans med sin nära vän Porno. Kasper har hittat kärleken i den något yngre Lina som fortfarande går på gymnasiet och bor hemma hos sina föräldrar. Lina vill ta med honom till församlingen dit hon och hennes mor går, men Kasper är inte mycket för det där med religion. Kasper kommer bra överens med sin svärfar, men Linas mamma tycker inte om Kasper. Hon är djupt religiös och samtidigt blir hon allt mer psykiskt sjuk, något ingen i familjen pratar om. Kasper själv brottas också med konstiga föraningar och ett rött stirrande öga som inte lämnar hans nattsömn ifred.

Det är en mycket stark debutroman som utkom 2008. Jag hoppas att Kaj Korkea-aho har skrivit fler böcker för jag skulle gärna läsa mer av denna unge författare. I Se till mig som liten är blandas det psykologiska med det vardagliga på ett sätt som gör berättelsen mycket driven och trots att detta inte är någon spänningsroman är det en bladvändare på samma sätt och den är svår att lägga ifrån sig.

2 kommentarer:

  1. Verkar som en intressant bok. Jag har läst alldeles för få finländska författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma för mig. Det är som att det är svårt att hitta de finländska författarna och jag misstänker att det kan vara så att det inte översätts så mycket finsk litteratur. Synd om det är så.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.