5 okt. 2014

akrobaten

Akrobaten (kartonnage)

Jag blev kontaktad av Jenny Forsberg som undrade om jag var intresserad av att läsa hennes bok Akrobaten och eftersom den presenterades som en relationsroman tackade jag ja. Är ju svag för relationsromaner!

Det är en berättelse med en familj i centrum. Mamma Leila som tröttnat på pappa Toms ständiga lögner och bedrägerier och vill skilja sig, inte bara separera den här gången. De två tonårsbarnen kämpar på i sin tonårstillvaro. Sonen Victor tränar gymnastik trots att killarna i klassen kallar det för tjejsport gör allt för att föräldrarna inte skall förstå att han är mobbad. Dottern missköter skolan och flyr in i festfyllor och engångsligg.

Tyvärr är det här en roman som inte riktigt vet vad den vill. Inledningsvis är det en småtafflig vuxenroman där dialogen är största problemet och fokus ligger på relationen mellan Leila och Tom och Toms tvångsmässiga ljugande. Därefter övergår boken till att bli mer av en ungdomsbok med klassiska ingredienser som skola, homosexualitet, vad är det att var kär, hur ska man förhålla sig till sina gamla och nya kompisar. Dessutom finns det drag av thriller mitt i allt då familjemedlemmarna får anonyma sms från någon som säger att den ser dem och håller ögonen på dem.

Egenutgivning är alltid svårt att recensera och jag kan se varför den här boken inte är utgiven på ett etablerat förlag. Kanske finns det ändå en marknad för böcker som denna och andra egenutgåvor, men jag har hittills inte blivit övertygad av dessa böckers kvalité.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om att egenutgivning ofta(st) har lägre kvalitet, men då får man ju också tänka på att böcker som ges ut på förlag har arbetats fram med redaktör m.fl. Det arbetet kan säkerligen höja kvalitén mycket på en text. Jag slås tyvärr ofta över hur dåliga böcker som trots allt kommer ut på förlag.. :o När man läser en taffligt skriven dussindeckare så undrar man vilka läsvärda manus som ratats för att få ge ut den.. :o

    SvaraRadera
    Svar
    1. Redaktörer gör ett viktigt jobb och höjer garanterat nivån på många av de texter som kommer in till förlagen. En och annan dålig bok ges självklart ut även av etablerade förlag men den absoluta majoriteten av böcker utgivna på förlag håller högre nivå än egenutgivningen tycker jag.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.