27 okt. 2014

tre korta

Ligger, vilket är ovanligt för mig, lite efter med bloggandet av läst och lyssnat så här kommer tre snabba minirecensioner.

Hägring 38 (inbunden)

Hägring 38 av Kjell Westö
Ska jag var ärlig så känner jag mig smått förförd av den här boken och av Stina Ekblads uppläsningen av den i Radioföljetongen (slukade den i podversion). Det är en stillsam berättelse om några människor, advokat Thune, hans sekreterare fru Wiik (som kämpar med sin inre röst Miljafröken) och Thunes vänner i Onsdagsklubben. Det är en beskrivning av en tid och en stad, av människor och hur de tänkte, hur de agerade. Ett världskrig vid horisonten och fortfarande sår i både landets och individers själar från inbördeskriget tjugo år tidigare. I det närmast ett litet mästerverk till roman och min skepsis mot Westö är nu helt borta. Det blir definitivt mer Westö läst i framtiden!

Alla vill bara gå hem (e-bok)

Alla vill bara gå hem av Daniel Sjölin
I den här novellen virvlar språket, orden, tankarna fram. Barn lämnas på dagis och samtidigt förs vi in i en störtflod av samhällelig kollaps och miljökatastrofer och mitt i allt vill alla bara gå hem. Det är en novell som inte går att värja sig mot och jag läser den nästan i ett enda andetag. I alla fall känns det så och jag är imponerad och smått tagen av det språkliga drivet. Missa inte den här novellen!

Akademimorden (ljudbok)

Akademimorden av Martin Olczak
Först skjuts akademins ständige sekretere till döds i en av Stockholms parker och mordvapnet är ett mer än hundra år gammalt svartkrutsvapen. Så dör ännu en akademiledamot och så ytterligare en. Någon tycks var ute efter att mörda alla medlemmar av Svenska Akademien, men varför? Claudia Rodriguez blir först ansvarig för utredningen, men fråntas snart det ansvaret. Det är i sig inte något som betyder att hon, och hennes bundsförvant tillika antikvariatshandlare Leo, avbryter jakten på mördaren. Kanske blir det lite för mycket Dan Brown med underjordiska gångar, gåtor som skall lösas och ett hemligt sällskap, men på det stora hela har jag tyckt om att lyssna på den här boken och det duger gott.

5 kommentarer:

 1. Vad sugen jag blev på Hägring 38 nu :)

  SvaraRadera
 2. Bra tajmat med Westö! Han är bra. Vådan av att vara Skrake minns jag som underbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Jag kommer garanterat att läs mer Westö!

   Radera
 3. Hägring 38 är verkligen bra. Jag ska läsa mer av honom. Drakarna över Helsingfors och Vådan av att vara Skrake står på läslistan.

  Har funderat på Akademimorden, jag läser mycket deckare. Fast Dan Brown-stuket har jag lyckats tröttnat på utan att ha läst en enda Dan Brown så det ska bli intressant att se vad jag tycker.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.