4 okt. 2014

hon som älskade honom

Hon som älskade honom (inbunden)

Malena mår inte bra. Hon tar sömntabletter för att över huvud taget få sova och storstadens buller gör henne galen. Hon flyr ut i skogen. Hyr ett torp och tänker att där skall hon, i någon slags eremitliknande tillstånd, ägna sig åt sitt arbete som översättare. Så blir det inte alls. Tystnade i skogen och de ovana ljuden skrämmer henne. Hon försöker sig på lugna skogspromenader men blir attackerad av fåglar och i husets väggar hörs konstiga pipande ljud. Hon tvingas ha kontakt med familjen hon hyrt torpet av för att få hjälp med praktiska saker. Hon blir en del av deras värld. Familjen låter ensamkommande flyktingungdomar bo hos dem och Malena börjar undervisa de två killarna i svenska. Det skapas ett band mellan henne och pojkarna och det ingick inte alls i hennes plan. Det skrämmer henne en del. Pappan i familjen, Nathan, är den som hjälper Malena med det praktiska och snart dricker de kaffe på trappan tillsammans och tar skogspromenader. Malena utvecklar starka känslor för Nathan, komplicerade känslor som hon inte riktigt vill kännas vid och Nathan är dessutom gift med Pia.

Det här är relativt komplicerad historia, den lättsamma och kärleksdoftande titeln till trots. Sara Kadefors brukar kunna skildra aspekter av vår samtid med skärpa, och den skärpan finns kanske inte riktigt i den här boken, men skildringen av Malena och hennes kamp att någonstans på väg in i medelåldern försöka hitta sitt sätt och leva och övervinna sina egna rädslor och demoner tycker jag är bokens styrka. Jag älskar också att det är Kadefors själv som läst in boken för hon ger alltid sina böcker en extra dimension med sitt sätt att ge karaktärerna liv utan konstiga röster och andra olater.

Det finns en del drag i boken som gränsar till kliché, som att Nathan med sitt amerikanska ursprung går i boots och cowboyhatt, men jag tycker det kompenseras av att Kadefors lyckas skildra hur olika slags relationer utvecklas, stärks, upplöses, sökes och hur svårt det är att leva i en värld full av känslor som mest bara vill bli till rädslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.