22 okt. 2014

jorden runt med kulturkollo

världskarta

Kulturkollo har den här veckan en rolig utmaning som jag gått och funderat på hela kvällen så nu kan jag inte låta bli att vara med!

För att vi bokmalar skall släppa vårt litteraturfokus för en sekund eller två kommer här en liten bredare kulturutmaning som dessutom tvingar oss ut på en tripp runt jorden:

Berätta om:

en bok från en världsdel,

en film från en annan världsdel,

en TV-serie från en tredje och

musik från en fjärde världsdel.

Bok. Känns tryggt att börja på välbekant kulturmark! Jag betar av två världsdelar på en gång här för jag tänker säga Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie. Det är en novellsamling som rör sig mellan Nigeria (Afrika) och USA (Nordamerika) och jag tycker att några av hennes (hittills) bästa stunder som författare finns i denna novellsamling.

För filmen tar vi oss till Japan och Asien och ser Still Walking. En vacker dramafilm om en familj om återförenas i föräldrahemmet. Det är stillsamt berättat och av någon anledning fastnade jag så mycket för paraplyerna i filmen. Se den så förstår ni.

TV-serie. Först tänkte jag att nu blir det nästan omöjligt, och sen kom jag på att vårens bästa serie var australiensisk och då hamnar vi i Oceanien. Secrets & lies är en dramathrillerserie (finns det ordet?) där man som tv-tittare bara blir mer och mer osäker för varje avsnitt på vad som egentligen hänt. Den engagerade både mig, mina vänner och en del av min kollegor. Vi verkligen pratade om den serien. Inte ofta det händer!

Så var det då till sist musik och här kommer lite oväntat ett bidrag från Eurovision Song Contest och då har vi landat i Europa och i ett av våra grannländer. Bli nu inte rädda för att det är ESC det handlar om (jag är för övrigt helt såld på ESC men vet att vissa av någon anledning inte alls förstår tjusningen, hur det nu är möjligt ...). Det här är inget glittrigt hopp-och-skutt-nummer (även om jag kan älska sådana också). Det här är Estlands bidrag från 2009, Rändaja framförd av Urban Symphony. Det är väl inget typiskt ESC-bidrag men jag älskade det då och älskar det fortfarande. Finns på Spotify!

8 kommentarer:

 1. Vilken kul utmaning! Roligt att läsa dina svar :)

  SvaraRadera
 2. Vi är många som valt en TV-serie från Australien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så lustigt att det blev så! Blev lite förvånad faktiskt.

   Radera
 3. Var också inne på att ta en tv-serie från Australien men sedan kom en Nya Zeelänsk film emellan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det krävdes lite pusslande för att få ihop utmaningen. :)

   Radera
 4. Jag valde oxå musik från ESC, årets högtidsstund! Och en Australiensk TV-serie blev det oxå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det årets högtidsstund! Älskar hela spektaklet! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.