20 okt. 2014

de nominerad är

Hem

Ok. Vi tar det direkt. Jag skall vara ärlig och säga att för mig personligen är det den skönlitterära klassen för vuxna som intresserar mig med Augustpriset. Facklitteratur orkar/vill jag ytterst sällan läsa och barn och ungdom är en så stor och bred kategori att jag som inte har några egna barn och därför inte kommer i kontakt med bilderböcker och kapitelböcker på ett naturligt sätt är totalt oinsatt. Någon ungdomsbok eller YA blir det visserligen varje år och de böckerna kan var hur bra som helst (hej Jägerfeld och Bjärbo!), men mitt privata fokus är skönlitteratur för vuxna. Med det sagt vill jag poängtera att jag tycker de två andra klasserna är precis lika viktiga och bör få lika mycket uppmärksamhet i media och jag är glad för att många röster höjts för att dela barn och ungdom i två kategorier. Det är ju det enda rimliga och det tror jag alla egentligen vet. 

Men, tillbaka till skönlitterära klassen. De nominerad till årets Augustpris är:

Ma (häftad)
Ma, Ida Börjel, Albert Bonniers förlagSom barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt Ma. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt.
Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.
Alkemistens dotter : slutet på universum (inbunden)
Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg, Natur & KulturAlkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen.
Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism.
Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.
Ett så starkt ljus (inbunden)
Ett så starkt ljus, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista
Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna.  Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström-Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.
Liv till varje pris (inbunden)
Liv till varje pris, Kristina Sandberg, NorstedtsVissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?
De utvalda (inbunden)
De utvalda, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlagI romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där.
På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.
Beckomberga : ode till min familj (inbunden)
Beckomberga. Ode till min familj, Sara Stridsberg, Albert Bonniers förlagI romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.
(Från http://www.augustpriset.se/nyheter/dessa-har-nominerats-till-augustpriset-2014)
Jag har inte läst någon av böckerna (och undrar lite stillsamt vart Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är) och faktum är att jag inte lockas så mycket av någon av böckerna. Tyvärr. Förstår ju att det här är böcker som har något extra. Kanske att Kristina Sandbergs bok skulle kunna vara något för mig, men då vill jag läsa de andra två delarna i serien. Ni som har läst, bör jag göra det? Är det en läsvärd trilogi? Tycker mig ha läst/hört en hel del uppskattande ord om Sandbergs böcker. Hon kan nog få en chans framöver! 

Stridsberg, Sem-Sandberg, Ekström Lindbäck, Edenborg och Björel får ursäkta, Ni har säkert skrivit fantastiska böcker, men jag överlåter läsningen till någon som har vett om att uppskatta det ni skrivit. Det finns garanterat många som gör det och jag ser fram emot att läsa om er böcker på bokbloggar och i pressen. Men, jag riktar in mig på annan läsning (och sneglar redan på boktraven bredvid sängen). 

2 kommentarer:

  1. Jag har läst första delen i Sandbergs trilogi och den är fantastisk. Kräver tid dock, så jag får läsa vidare i jul. //Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som att den kan bli lämplig julledighetsläsning även för mig. Om det inte finns en massa annats spännande som lockar då! :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.