10 okt. 2015

kolbarnet

Kolbarnet (inbunden)

Som många andra bokbloggare har jag en förkärlek för de kalla, karga litterära miljöerna och de får man verkligen ta del av i Monica Kristensens deckare Kolbarnet som utspelar sig på Svalbard. Jag vet mycket litet om Svalbard men det Svalbard vi får möta i Kristensens roman är kallt, isolerat och ensamt trots att alla har koll på alla. Människor bor här en kort tid, eller råkar blir kvar längre och kallas bofasta, turisterna går och kommer. Många jobbar i gruvan och går från ett isolerat ovanjordssamhälle rakt ner i den isolerade underjorden. Den hårda miljön gör något med människorna och skapar en speciell bakgrundsstämning till hela berättelsen.

I Longyearbyen, Svalbards huvudort, ligger förskolan Kolbarnet och därifrån försvinner en vinterdag den femåriga Ella. Huvudmisstänkt blir genast hennes far som har problem med alkoholen och redan är känd av polisen. Många misstänker att han fört bort Ella som ett sätt att hämnas på Ellas mamma och skrämma henne, men tiden går och ingen hör något från vare sig pappan eller Ella. Oron sprider sig för i det kall klimatet har en femårig flicka ingen chans att klara sig om hon är ensam ute i kylan.

Jag tycker att miljöbeskrivningen och delar av Ella-spåret av berättelsen är riktigt bra, men det lyfter aldrig och blir så där riktigt spännande så man börjar bläddra snabbare och flyger fram över sidorna. Det är lite synd för här finns potential till just det mot slutet. I boken finns också ett smugglarspår och det måste jag säga tråkar ut mig. Det ger visserligen en bild av möjligheterna till skumraskaffärer i de arktiska trakterna och breddar skildringen av Ellas pappa något, men på det stora hela tillför det inte handlingen särskilt mycket. Jag hade hellre sett att en del trådar i Ella-utredningen hade fått fördjupas och ta mer plats för nu blir de ibland lite avhuggna och ofullständiga.

Kolbarnet är ändå en helt ok deckare och får extra poäng av mig för att miljön tillåts ta så mycket plats och ger berättelsen karaktär. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler Svalbard-deckare av Kristensen om det är en serie på gång.

(Rec.ex från Leopard förlag)

2 kommentarer:

  1. Den här fick jag hem nu i veckan. Jag är ju också svag för de där miljöerna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli kul att läsa vad du tycker om boken och om bokens miljöskildring!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.