8 okt. 2015

när alla ropar "äntligen!"

Svetlana Aleksijevitj.
Bild: Scanpix Christine Olsson

I nobelprissammanhang, i alla fall när det gäller litteraturpriset, är det ju sedan ett antal år tillbaka en klassiker att ropa "Äntligen!". Oftast menat ironiskt eftersom den breda allmänheten sällan har hört talas om författaren eller dennes verk. I år tror jag dock att det ropades "Äntligen!" alldeles utan ironi och med stor glädje på många håll och kanter för Svetlana Aleksijevitj har varit storfavorit till priset flera år i rad. Så, jag säger stort grattis till Svetlana Aleksijevitj och grattis till alla er som i dag firar att hon tilldelades priset!

Min egen relation till Aleksijevitj stannar vid att jag känner till hennes namn väl, har hört något litet om hennes problematiska relation till den vitryska regimen och vet att hon skriver dokumentärt. Jag måste dock säga att jag tyvärr inte känner mig särskilt lockad av att läsa något av det som kommit ut på svenska av henne. Reportagelitteratur är inte min grej (jo, jag har gett genren ett antal chanser) och just i år skulle jag väl därför inte bli jätteledsen om lillebror avvek från traditionen att ge mig en bok av nobelpristagaren i julklapp ...

10 kommentarer:

 1. Nej jag tänker inte läsa något av henne heller, inte alls min typ av bok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får jag en bok i julklapp kommer jag läsa något av henne, men det känns faktiskt inte särskilt angeläget.

   Radera
 2. Jag känner mig lite kluven. Jag vill gärna testa att läsa en av hennes böcker, för jag tror hon har viktiga historier att berätta. Men formatet, reportagelitteratur känner jag mig faktiskt tveksam till. Det låter tungt och svårtillgängligt. Jag ska dock ge Svetlana en chans tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att det inte nödvändigtvis är tungt, men jag tycker det är en tråkig genre. Svetlana är säkert en skicklig dokumentärskildrare men "sovjetmänniskans" liv och vedermödor vinner inte mitt intresse.

   Radera
 3. har inte läst något av denna författare, men hennes böcker verkar onekligen intressanta. Så det blir säkert att läsa någon snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta verkar nyfikna på hennes böcker och för det lilla förlaget Ersatz kommer det här bli en försäljningssuccé. Jag är fortsatt rätt ointresserad av hennes böcker.

   Radera
 4. Svar
  1. De flesta tycks hålla med dig! :) Personligen har jag ingen åsikt alls om det var rätt person eller inte som tilldelades priset eftersom jag aldrig läst något av henne.

   Radera
 5. Jag har inte heller läst något av Aleksijevitj, men jag är faktiskt sugen på att ge henne en chans. :) Alla dessa "äntligen"-människor kan väl inte ha fel? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent litterärt är det säkert alldeles fantastisk litteratur, men jag lyckas trots alla "äntligen" inte riktigt bli intresserad.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.