19 okt. 2015

och de nominerad är ...

Augustprisdags och här är de nominerad i Årets svenska skönlitterära bok:

Spådomen : en flickas memoarer (inbunden) Allt jag inte minns (inbunden)  Masja 

 Bli som folk (inbunden) Mary (inbunden) Rörelsen : den andra platsen (inbunden)
Spådomen. En flickas memoarer av Agneta Pleijel, Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri, Masja av Carola Hansson, Mary av Aris Fioretos, Bli som folk av Stina Stoor och Rörelsen. Den andra platsen av John Ajvide Lindqvist

Jag har inte läst någon av de nominerad böckerna och Fioretos roman har jag faktiskt inte ens hört talas om. Augustpriset är ett stort och viktigt litteraturpris i Sverige och ger författarna och förlagen mycket uppmärksamhet. Det fanns en tid då jag kände att jag borde läsa de nominerade och att det var lite fult att inte ha gjort det. Nu har jag däremot insett att det finns en anledning till att jag inte läst böckerna - de lockar mig helt enkelt inte. Det finns så många böcker och så lite lästid (och ibland läsork) och eftersom min boksmak knappast kan kallas finsmakarens blir det helt enkelt så att den här typen av böcker allt som oftast väljs bort.

Förutom Fioretos är det i år i alla fall författare som jag är lite bekant med sedan tidigare som är nominerade. Någon av Pleijels respektive Hanssons tidigare böcker har jag försökt mig på, men inte kommit igenom av olika skäl, t ex språk och intresse. Hassen Khemiri är fantastisk att lyssna på vid framträdanden, men jag har inte riktigt fallit för honom som författare. Ajvide Lindqvist skriver böcker som jag är alldeles för lättskrämd för att läsa. Återstår Stina Stoor vars tidigare utgivna novell Ojura jag läst och tyckt om. Kanske, kanske kan jag Stoors novellsamling bli läst framöver.

Augustpriset delas också ut i kategorierna Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Facklitteratur läser jag i princip aldrig så där har jag noll koll. Någon enstaka ungdomsbok per år brukar det bli, men böcker för barn har jag inte läst sedan jag själv var barn. Jag vet att det finns mycket kritik mot den sistnämnda kategorin och visst är det väl tokigt att böcker för de allra minsta skall konkurrera i samma klass som böcker för unga vuxna? Jag håller helt med de som förordar en delning så att det blir en barnbokskategori och en ungdomsbokskategori.

I årets fackboksutgivning är följande böcker nominerade:
Min europeiska familj de senaste 54 000 åren av Karin Bojs
Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman
Monstret i garderoben av Johan Hilton
Den sårade divan av Karin Johannisson
Knark – en svensk historia av Magnus Linton
Den nya staden av Lennart Pehrson

I kategorin barn- och ungdomsböcker är följande böcker nominerade:
Nu är det sent! av Emma Adbåge
Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson
Alla går iväg av Eva Lindström
Ishavspirater av Frida Nilsson
När hundarna kommer av Jessica Schiefauer
Din tur, Adrian av Helena Öberg och Kristin Lidström

3 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.