30 okt. 2015

pendling och läsning


Det här med pendling och läsning är lurigare än vad jag trodde. Jag såg framför mig hur jag skulle läsa både till och från jobbet och på så sätt få en och en halv timmes ljuvlig läsning per dag. Verkligheten ser inte ut så ... 

Vissa morgnar är jag så trött att jag knappt orkar äta min lilla burk kvarg och då blir det ingen läsning utan istället någon spotifylista och hopp om att vakna vid rätt station. Andra morgnar lyssnar jag på P1 Morgon och får välbehövlig nyhetsuppdatering. Jag spelar spel på mobilen och stirrar ut genom fönstret. På hemvägen beror det helt på hur dagen har varit om jag orkar läsa eller inte och om jag får sitta vettigt eller om det blir en liten vik-ned-sits i tågvestibulen. 

Blir det något läst blir det mest ljudbok och det är förstås inget fel med det, men jag hade en annan bild av mitt pendlarläsande. Ni vet, när idealet och verkligheten krockar och det skaver en smula. Har också insett att för min del funkar lättsam läsning bäst på tåget. Försökte mig på att läsa En handfull vingar av Sue Monk Kidd, men den får jag spara till helgen. Istället blir det nu deckarlyssning, Eldjägarna av Mons Kallentoft, och Torsten Wahlunds karaktäristiskt brummande uppläsarröst. 

Hur har ni det med pendlarläsandet? Blir det som ni tänkt er och vad läser eller lyssnar ni helst på där på bussen och tåget tidigt om morgonen? 

12 kommentarer:

 1. I ungefär fem år pendlade jag med tåg ett par timmar varje dag. Jag är ju en sådan där otäck morgonmänniska så det var aldrig problem att läsa direkt när jag satte mig på tåget, Inte eftermiddagarna heller egentligen, men det berodde lite på mina medpassagerare. Efter jag hade flyttat närmare jobbet blev det busspendling och det funkar lika bra att läsa där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du lyckades mycket bättre med pendlingsläsandet än vad jag gör. :) Buss klarar jag bara att läsa på ibland, och det beror väldigt mycket på vilken slags väg det är. Motorväg går bra, slingrande landsväg går inte.

   Radera
 2. Oftast blir min pendelläsning bra, jag börjar oftast redan i bilen när vi lämnat dottern på dagis. Jag och min man jobbar på samma skola så vi pendlar ihop. Först åker vi bil ca 15-20 min till stationen och sedan tåg ca 20-25 min. Han sover och jag läser. Ibland på hemvägen blir det dock mer mobilpillande, speciellt om jag är inne i en stressperiod och inte känner ro att läsa.

  Lycka till med ditt pendelläsande, hoppas du får "leva drömmen" snart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobilpillande är en tidskrävande men avkopplande syssla! :) Det där med både bil och tåg låter lite jobbigt, men är man två går det säkert bättre. Jag inser att ni andra får till det här med pendlingsläsandet mycket bättre än jag. Tänker att om jag satsar på ljudbok så kommer det att funka. Låt oss hoppas iaf. :)

   Radera
 3. Känner igen mig helt och hållet. Började pendla för ett halvår sedan och åker ca två timmar om dagen. Det där läsandet jag tänkt att göra blir väldigt sällan av och radiolyssnandet funkar inte på tåget. Noll mottagning och inget wifi på tåget, så... Men mycket mobilpillande blir det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är den enda som kämpar med att få till läsningen under pendlingstiden. :) Jag har nog tur som har mottagning på tåget så jag kan lyssna på radio en stund. På hemvägen åker jag SJ och där finns t o m wi-fi (vilket iofs innebär slösurfande istället för läsning ...)

   Radera
 4. Nu var det länge sedan jag pendlade dagligen, men jag känner verkligen igen det där med att man inte får lika mycket läst som man kanske trott/hoppats på. När jag pendlade så sov jag nästan alltid, åtminstone på ditresan. Sedan när jag har pendlat senare i perioder så har det varit resor med byten och mycket folk och då har man eventuellt fått stå delar av resan och det ger ju ingen större läsro, tyvärr. Men ljudböcker är ju ett hyfsat bra alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trängsel är verkligen en läsdödare. Ibland är medpassagerarna väldigt högljudda också och då har jag svårt att koncentrera mig på läsningen. Sova på ditresa är kanske nödvändigt för orka arbetsdagen? :)

   Radera
 5. Jag pendlar inte men åker ju en del kollektivt, båda korta och längre sträckor. Jag läser riktigt bra när jag åker kollektivt, bara jag får en sittplats.

  SvaraRadera
 6. Ibland drömmer jag om den där perfekta pendlingsläsningen och tänker att oj vad mycket härlig ostörd(?) lästid jag skulle få..! men jag måste väl erkänna att det är rätt bekvämt (och billigt) att ha sju minuters cykelväg till jobbet också :)
  Fast jag kan ändå inte låta bli att tänka att jag kanske skulle få mer läst om jag satt på en tråkig buss någon timma per dag, lite skön omställelsetid mellan jobb och hemmet (där jag periodvis kan ha svårt att komma till ro med en bok).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skall inte sticka under stolen med att jag ibland saknar att ha cykelavstånd till jobbet. Men, pendlingen funkar även om det inte blir så mycket läst.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.