28 mars 2016

så länge du är min syster

Jag hade ju något så ovanligt som en plan för mitt läsande under påsk och ännu mer oväntat följde jag planen till punkt och pricka. Första boken som blev utläst skrev jag om häromdagen och andra boken läste jag ut under gårdagen - Så länge du är min syster av Peo Bengtsson. Påskekrimet då? Jo, precis som väntat fick det bli i tv-version och jag såg Wallander-filmen Den orolige mannen. Wallander funkar alltid som avkoppling och vad annat än avkoppling vill man ha på annandag påsk? Ferrantes bok, Min fantastiska väninna, har jag också påbörjat och varvar e-boksläsning med ljudbokslyssnande. Vad jag tycker om den får ni veta på recensionsdagen den 11 april.

Så länge du är min syster (pocket)

William och Betty är syskon och växer upp med två föräldrar som inte är kapabla att ta hand om dem. Efter föräldrarnas skilsmässa blir detta allt tydligare och mamman, som de bor hos, vill egentligen inte ha dem där utan väntar mest på att de både syskonen skall klara sig själva. Detta göra att bandet mellan William och Betty blir starkt. De har bara varandra och måste kunna lita på varandra och stötta varandra i alla lägen.

I vuxen ålder har de båda svårt med relationer byggda på kärlek. William har en relation med en gift kvinna, det är som att både ha någon och att inte ha någon. Det gäller bara att inte bli kär, att hålla det till sex och träffar på hennes villkor och inget annat. Betty har under åren haft många beundrare, men själv tröttnar hon så snart förälskelsen skall övergå i något mer bestående. Tills Christian dyker upp. Christian blir den stora kärleken och hennes relation med Christian gör att Betty och Williams relation förändras och utsätts för prövningar.

Så länge du är min syster var en bok helt i min smak. En syskonrelation jag upplevde som trovärdig. Människor som är lite trasiga, men ändå lever på så gott de kan. En bakgrund som förklarar nuläget. Vanliga människor på många sätt. Jag blir en del av William och Bettys tillvaro för några timmar och känner att världen är som den är, men tack och lov för att William har Betty och för att Betty har William. Ibland är syskon det viktigaste och mest värdefulla man har och Peo Bengtsson har fångat och skildrat det på det där fina och lågmälda sättet som jag uppskattar så mycket.

6 kommentarer:

 1. Låter som något jag skulle tycka om!

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Tror jag skulle gilla den, så den finns nu på min "att läsa-lista".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att mitt inlägg gjorde dig nyfiken på boken! :)

   Radera
 3. Det låter som något jag skulle kunna läsa också!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.