20 jan. 2013

Flickan som kan

Flickan som kan av den ghananska författaren Ama Ata Aidoo är det tredje novellen jag läser ut samlingen Människosaker och det är ju kul det här med att läsa författare från lite andra delar av världen!

I Flickan som kan möter vi Adjoa, en liten flicka som inte riktigt passar in i mallen för vad som är "det rätta utseendet". Mamma och mormor oroar sig ständigt för hennes långa smala ben och de bråker en del om dem också. Hur ska hon någonsin kunna bära upp höfter lämpliga för barnafödande? är den stora frågan. Adjoa oroar sig dock inte. Hon tänker att hennes spinkiga ben säkert är bra till något annat och det visar de sig också vara. Mamma och mormor stirrar fascinerat på hennes ben efteråt.

Tänker att den här lilla novellen visar på en annan kulturs skönhetsideal och en annan uppfattning om vad en riktig kvinnokropp är och att den därför kan passa bra i sammanhang där detta skall diskuteras.

(Människosaker - dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika gavs ut av Karavan 2008 och som en del av novellvågen i bokbloggarhavet har jag som ambition att läsa samtliga noveller ur denna samling.)

Människosaker : dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika (häftad)

5 kommentarer:

 1. Vad roligt jag har rötter i Ghana och blev sugen på att läsa novellen nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid extra kul att läsa något man har anknytning till. Det var en fin novell.

   Radera
 2. Aidoo skrev jag om i veckan också. Jag tycker hon är en fin novellförfattare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var det nog därför jag kände igen namnet, men inte kunde placera det. :) Tilltalades av enkelheten i hennes sätt att skriva.

   Radera
 3. Jag vill analysen för flickan som kan

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.