9 jan. 2013

manuskriptet från accra

Manuskriptet från Accra (inbunden)

Jag läste Alkemisten av Paulo Coelho när det begav sig men var inte särskilt imponerad. Har bläddrat och läst lite i någon mer av hans böcker men inte riktigt tilltalats av hans sätt att leverera livsvisdomar. När jag läste om hans senaste bok, Manuskriptet från Accra, kände jag att han ändå var värd att få en chans till. Den verkade kunna bjuda på lite mer än klistriga lev-ditt-liv-med-dessa-tankar-i-sinnet-så-blir-det-en-bättre-värld-sanningar.

Boken utspelar sig år 1099 i Jerusalem. Korsfararna är i antågande och på ett torg i staden samlar en koptisk man alla till ett möte. På torget möts judar, kristna och muslimer men istället för ett uppviglande tal om strid talar kopten om vardagen och den visdom vi kan hämta därifrån.

Jag hade hoppats på en bok med religiös stuns, men icke. Det blir bara sida upp och sida ner med visdomar av det klyschigare slaget som att ögonen är själens spegel, det yttre spelar visst roll för det speglar det inre, vänskap är att tro på en annan människa, kärlek har inget pris och den som söker framgång hittar den nästan aldrig. Jag blir provocerad och måste erkänna att jag har mycket svårt för den här typen av självhjälpsbok förklädd till roman. En liten flört med Bibeln finns också då varje kapitel inleds med en fråga till kopten från någon av de som samlats på torget och sedan fortsätter kapitlet med "Och han svarade". Som om kopten vore en slags Jesusfigur, fast utan religiöst budskap. Det saknas märkligt nog nästan helt i boken. Om nu inte Coelho själva anser sig vara en visdomsspridare av Jesu rang ...

Manuskriptet från Accra framstår i min värld mest som ett ganska billigt sätt för Coelho att än en gång sprida samma budskap som han redan spridit så många gånger. Han utnyttjar de religiösa oroligheterna som finns i världen för att sälja sin bok och det irriterar mig. Ännu mer irriterad blir jag på mig själv för att jag gick på försäljningstricket. Så kan det gå när en bok anspelar på ens intresseområde.

Behöver jag säga att Coelho är ett avslutat kapitel för min del?

(Rec. ex från Bazar Förlag)

3 kommentarer:

  1. Jag har väl läst tre av hans böcker men nu räcker det. Klarar inte mer av hans spirituella och religiösa framtoning.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag känner verkligen detsamma, klarar liksom inte mer.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst något av honom men har just denna boken stående för läsning. Skall bli spännande att se vad man tycker!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.