24 jan. 2013

mrs ganapathys blygsamma triumf

Mrs Ganapathy sitter på sin veranda och oroar sig för sin yngsta dotter som lever ett allt annat än traditionellt liv för en ung indisk kvinna. Yngsta dottern, som alltid varit lite knubbig och dessutom bär glasögon vilket förevigt gjort det omöjligt att kalla henne söt, har valt att studera och i Bombay istället för hemma i Madras och det värsta av allt är att hon vägrar gifta sig. Till råga på eländet arbetar hon dessutom som konstnär. Mrs Ganapathy är djupt besviken.

Livet kompliceras ytterligare för Mrs Ganapathy när en gammal vän med två giftasvuxna söner dyker upp i staden. Alla vill presentera sina döttrar för de båda sönerna, bland dem även Mrs Ganapathys svägerska med den vackra och passande dotter Gauri. Alla unga kvinnorna köper nya saris och fixar till sig för den tillställning där de skall få möjlighet att träffa de giftasvuxna sönerna, men Mrs Ganapathys yngsta dotter finner det inte värt mödan.

Det här är nog den novell ur Människosaker som jag tyckt allra bäst om hittills för den skildrar så skickligt och på så få sidor hur det traditionella Indien krockar med det moderna och ger samtidigt också en inblick i den indiska "äktenskapsmarknaden" där saker som vi inte fäster så stor vikt vid i Sverige har en oväntat stor betydelse. (Som ren kuriosa kan jag också tillägga att det är mycket intressant att studera indiska äktenskapsannonser. Det står inte mycket om skogspromenader och trevligt resesällskap där utan mer om kast, hudfärg, yrke, astrologi och lite annat.)

Mrs Ganapathys blygsamma triumf är skriven av Manjula Padmanabhan, en indisk författarinna som skrivit allt från barnböcker till pjäser och tecknade serier. Jag tänker att hon skulle göra sig utmärkt som romanförfattare för det finns en sådan värme och äkthet i hennes språk och personskildring.

Människosaker : dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika (häftad)


(Människosaker - dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika gavs ut av Karavan 2008 och som en del av novellvågen i bokbloggarhavet har jag som ambition att läsa samtliga noveller ur denna samling.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.