30 jan. 2013

fyra korta noveller

Människosaker : dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika (häftad)

Jag fortsätter mitt novelläsande och idag har jag hunnit läsa fyra korta noveller ur Människosaker.

Jag började med den mocambikiske författaren Mia Coutos novell Baobabträdet som drömde fåglar. Den handlar om en svart fågelhandlare som varje dag går igenom de vitas kvarter. De vita tycker inte om hans bara fötter, hans vackra fåglar, hans samtal med barnen. Osäkerhet och rädsla flyttar in i deras sinnen, men inte i pojken Tiagos. Snart utartar situationen och som det brukar går det hela alltför långt. En intressant berättelse värd att fundera vidare kring.

Från Moçambique till tunnelbanan i Brasilien där en helt vanlig man, en helt vanlig dag, hör en röst inuti sitt huvud. Han skulle ha kunnat berätta om det för någon och det skulle ha kunnat få alla möjliga konsekvenser, men mannen håller tyst om rösten och fortsätter göra så i resten av sitt liv. Novellen En vanlig mans liv är skriven av Bernardo Carvalho och jag missar nog lite av novellens poäng för den lämnar mig oberörd.

Jag stannade kvar i Brasilien även i nästa novell, Lunch i bergen på karnevalssöndagen av Rubem Fonseca, och möter där Zeca som är på väg till sin flickväns hem för att äta lunch. På vägen låter han bli att ge en transvestit lift, gråter, drabbas av ångest när han skall svänga av till flickvännens hem. Det är många gäster, för många, och han kan inte njuta av de vackra omgivningarna och vattnet i poolen och det finns goda anledningar till det. Det är en novell med starka känslor och jag tror att det krävs flera genomläsningar för att riktigt förstå allt trots att den är så kort.

Sist ut bland dagens novellförfattare blev Jamaica Kincaid, en amerikansk författarinna med rötterna i Antigua och Barbuda i Karibien. I hennes novell Flicka försöker en mamma skola sin dotter till att bli en fin flicka, men det är en hårfin skillnad mellan att uppföra sig korrekt i alla sammanhang och att bli en sådan flicka som inte får känna på brödet hos bagaren. En novell på knappt ett A4 som lämpar sig utmärkt som inledning till en diskussion om vad som förväntas av män och kvinnor i vårt eget och andra samhällen.

(Människosaker - dikter och noveller på liv och död från Afrika, Asien och Latinamerika gavs ut av Karavan 2008 och som en del av novellvågen i bokbloggarhavet har jag som ambition att läsa samtliga noveller ur denna samling.)

2 kommentarer:

 1. Vilka spännande böcker du läser!
  Mina karaktärer bor visst alltid i Sv, Eng, Fr eller It. Skärpning, Mind the World!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag led ju av samma syndrom under förra året så tanken är att vidga den litterära geografin under 2013 och noveller är ju ett lätt sätt att ta sig runt i världen utan att det tar för lång tid. :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.