7 mars 2013

torka aldrig tårar utan handskar - sjukdomen

Torka aldrig tårar utan handskar. 2, Sjukdomen (inbunden)

Känns lite som att jag är sist på bollen, men nu har jag också läst Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen. HIV och AIDS har alltmer blivit en realitet och de homosexuell är rädda för sjukdomen, den kommer emellan dem när de umgås, både med nya och gamla bekantskaper. Spekulationerna om hur sjukdomen sprids är många och eftersom olika besked ges via press och läkare blir oron större.

Rasmus och Benjamin har blivit ett par och flyttar ihop. Det är inte så lätt, Benjamin är ju ett Jehovas Vittne och har inte kommit ut. Rasmus slet upp sovrumsdörren och chockade sina föräldrar när han kom ut. Paul är som vanligt, skämtar om allt även om det inte är så roligt. Seppo och Lars-Åke kämpar mot sjukdomen som blivit en del av deras förhållande och vardag. Benjamin och Rasmus föräldrar lär vi också känna lite närmare. Det är inte så lätt för dem att förstå vad som händer och de hanterar situationen och oron på lite olika sätt.

Del ett knockade mig fullständigt. Jag läst som i ett rus. Del två har inte riktigt den effekten på mig, men det är fortfarande mycket bra och jag längtar efter att läsa nästa del. I denna andra del fördjupas personerna och jag upptäcker sidor hos dem som jag både tycker om och inte tycker om. Särskilt porträtten av Benjamin och Rasmus fångar mig och jag vill så gärna att det skall lösa sig för dem även om jag vet att det är en omöjlighet. Vill att Benjamins kärlek ska uppskattas mer samtidigt som jag önskar detsamma om Rasmus kärlek. Torka aldrig tårar är en trilogi som skapar känslor av många slag och det är, som sagt så många gånger tidigare, viktig läsning och en viktig skildring av det som hände.

Men, varför blir då inte del två den stora läsupplevelse som del ett var? Ska jag vara ärlig så tror jag att det är TV-serien som lite förstörde den stora upplevelsen. Jag föredrar alltid att läsa först och se sedan, men eftersom jag läst del ett så såg jag seriens första avsnitt. Personerna har därmed fått ett ansikte och jag har svårt att värja mig från TV-seriens karaktärer och det stör min läsning lite. Tyvärr.

5 kommentarer:

 1. Det är alltid en svår avvägning där om en ska se innan boken är läst eller inte. Jag brukar välja efter jag läst för att få skapa mina egna bilder. Men det gick ju inte med den här serien då den bara gick en begränsad tid och böckerna kommer en om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt att förstå varför inte alla böcker släpptes samtidigt men misstänker att det är ett försäljningstekniskt knep. Serien skall enligt ryktet finnas i sin helhet på YouTube. Hoppas ryktet stämmer!

   Radera
  2. Nej jag förstår inte heller varför de ska dra ut så på det men samtidigt släppa hela storyn på sätt och vis i och med serien. Men som du säger ett försäljningsknep.

   Radera
 2. Inte läst varken första eller andra och vet inte riktigt om jag vill heller.. vi får se helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nu sett de två första avsnitten av TV-serien och jämfört med böckerna känns serien väldigt snuttifierad. Om du såg och tyckte om serien, kommer du att älska böckerna. Rekommenderar dem verkligen.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.